fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Fojničanka Mejra Merdžanić – divna i blaga žena, vojnik ARBiH

Svake srijede na fojničkoj Zelenoj pijaci posjetimo našu Mejru Merdžanić koja za svojim hastalom uvijek ima raznorazne domaće proizvode odlične kvalitete, zatim različite vrste ljekovitih trava, brusnice, borovnice, gljiva…

Ono što nas privlači njezinom štandu je i čistoća, urednost i reprezentativnost njenih proizvoda.
Osim navedenog, za Mejru kao osobu svi imaju samo riječi hvale, uvijek je sa osmijehom i blagim izrazom lica, a, kako nam kažu, uvijek je spremna pomoći kolegama sa pijace u posluživanju kupaca.

Ipak, ono što nas je posebno intrigiralo jeste da je Mejra bila učesnica odbrambeno-oslobodilačkog rata od samog početka 1992. godine i sav rat je provela u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mejra, rođena Ramić, je iz Lugova, opština Busovača i rat je provela kao pripadnica 333. Brdske brigade Busovača. Zajedno sa njom, u vojsci su bili i njena tri brata, dvojica braće su bili zajedno sa njom u 333. Brdskoj brigadi, a treći brat je bio pripadnik 7. Muslimanske brigade.

Na fotografiji iznad Mejra se nalazi sa svojim bratom Šemsudinom Ramićem, pomoćnikom komandanta za logistiku, Vahidom Juhić i Šemsudinom Osmančevićem, pomoćnikom komandanta za bezbjednost.

Mejra je sa svoje 24 godine pristupila odbrani Bosne i Hercegovine, a rat je provela na području opštine Busovača te na Vlašiću. Mejra ima i tri sestre od kojih je jedna preselila na Bolji svijet.

Godine 2007. Mejra se udaje za Fojničanina Mahmuta Merdžanića i tako postaje našom Fojničankom. Sa Mahmutom je dobila kćerku Aminu koja je učenica Osnovne škole “Muhsin Rizvić”.

Kada se nađete na fojničkoj pijaci, posjetite Mejrin štand i uvjerite se u njenu divnu osobnost i fantastične proizvode, a mi možemo samo iskazati zahvalu Mjeri za sve što je uradila za našu državu Bosnu i Hercegovinu.

Harun Pašalić/mahalla.ba

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …