fbpx
Petak , 29 Marta 2024

U BiH se gradi nova fabrika oružja: Posao bi moglo dobiti 300 osoba

Investicija će biti vrijedna oko 25 miliona eura, a izgradnja fabrike bi trebalo da traje oko dvije godine. Planirano je da se zaposli oko 300 ljudi

Tehnički remont Bratunac (TRB), preduzeće za proizvodnju i remont naoružanja i opreme sa istoka Bosne i Hercegovine, planira da gradi fabriku municije kod Banje Luke.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Slaven Ristić, većinski vlasnik ove firme iz Bratunca, gradića na istoku BiH.

“Pod uslovima da nam vlade Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, daju sve uslove i dozvole, a da mi uložimo i sredstva i znanje, te da napravimo jednu fabriku koja će proizvoditi 60-100 miliona metaka, od kojih će 99% da bude namijenjeno izvozu, prije svega za američko tržište”, rekao je Ristić za RSE.

Investicija će biti vrijedna oko 25 miliona eura, a izgradnja fabrike bi trebalo da traje oko dvije godine. Planirano je da se zaposli oko 300 ljudi.

TRB će, kaže Ristić, biti nosilac kompletnog projekta.

Da bi krenuli u sljedeće korake, očekuju konačnu odluku entitetske Vlade. Ima nekoliko perspektivnih lokacija u okolini Banjaluke, ali još nisu definisali tačno obim proizvodnje.

On ističe da je njegova kompanija po sistemu “ključ u ruke” već napravila tri fabrike širom svijeta, ali, kaže da ne može navoditi u kojim državama.

“U posljednjih 20-30 godina nije niko pravio fabrike, mi smo to ponudili kao zajednički projekat”, kazao je Ristić.

TRB, između ostalog, proizvodi oklopna vozila “Despot” koja koristi Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Vlada Republike Srpske ima 20% vlasničkog udjela u ovom preduzeću.

Fabrika metaka “na dugom štapu”

Iz Vlade RS kažu da nema još vremenskih rokova za početak izgradnje ove fabrike, a čak i kada sve bude spremno, biće potrebne bar dvije godine za pokretanje proizvodnje.

Ministar privrede i preduzetništva RS, Vjekoslav Petričević, za RSE kaže da nema još zacrtanog datuma za početak izgradnje.

“Što se tiče same inicijative, to je proces koji ide prema Vladi RS, a sam vlasnik će da odredi način na koji će da izvrši finansiranje samog projekta. Da li putem kreditiranja od strane poslovnih banaka ili ulaskom zainteresovanih strana pored zainteresovane kompanije – sve opcije su u opticaju”, rekao je Petričević.

On podsjeća da je TRB ispunio neophodne uslove, a da je za pokretanje proizvodnje potrebna saglasnost Vlade RS, nakon toga se ide prema Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

RS ima tri fabrike namjenske industrije – državni “Kosmos” iz Banja Luka i “Orao” iz Bijeljine, na sjeveroistoku BiH, dok je bratunački “Tehnički remont” privatna firma.

Vlada RS blisko sarađuje sa Vladom Srbije u ovoj oblasti.

Ministarstvo odbrane Srbije je prošle godine sa “Orlom” potpisalo ugovor o remontu motora za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, vrijedan 3,7 miliona evra.

“Kosmos” je dobio posao remonta sistema protivvazdušnog sistema ruske proizvodnje iz šezdesetih, “Kub-M”.

Petričević kaže da je krajem februara “Orao” isporučio posljednji motor Ministarstvu odbrane Srbije.

 

On je dodao da je na prethodnim zajedničkim sjednicama vlada Srbije i RS zaključeno da treba više da se radi na zajedničkim projektima u namjenskoj industriji.

“Očekujemo nove ugovore koji su u najavi, i svakako ako posmatramo poslovanje kompanije u posljednje tri godine prihodi su znatno veći”, rekao je Petričević.

Raste izvoz namjenske industrije

Za razliku od drugih privrednih grana, namjenska industrija tokom prošle godine nije imala problema sa pronalaženjem partnera u inostranstvu uprkos pandemiji, pa je izvoz bio u porastu.

Prema podacima državne Spoljnotrgovinske komore, tokom prošle godine, izvoz namjenske industrije iz BiH, koji se odnosi na oružje, municiju, eksplozive i pirotehničke proizvode, iznosio je 280,7 miliona KM (oko 140 miliona evra).

Od toga, 70% se odnosi na municiju, nešto više od 16% na eksplozive, a 11% na dijelove oružja.

Trećina izvoza je otišla u Sjedinjene Američke Države (SAD).

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …