fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Da su sutra izbori koga biste birali u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine?

Opći izbori u Bosni i Hercegovini trebaju biti održani krajem ove godine. Građani će između ostalog birati i novi saziv Predsjedništva BiH, a u anketi Klix.ba pitamo vas za koga biste glasali da su izbori sutra?

Centralna izborna komisija bi trebala raspisati izbore za nešto više od mjesec dana. Uprkos političkoj krizi koja traje mjesecima, podrivanju državnih institucija u režiji vlasti iz RS-a, ali i nepostizanja dogovora o izbornom zakonu te sporadičnih najava da bi izbori mogli biti odgođeni, Centralna izborna komisija poručuje da će izbori biti raspisani.

Nešto više od mjesec dana prije raspisivanja izbora u anketi vam nudimo potencijalne kandidate za Predsjedništvo BiH iz sva tri konstitutivna naroda. Neki od navedenih kandidata moguće i neće biti kandidati, ali su u anketi navedeni zbog političke pozicije koju obnašaju, stranačke funkcije i generalnog utjecaja na političke procese.

Do sada je tek nekoliko političara direktno potvrdilo svoju kandidaturu za Predsjedništvo BiH, a od ostalih se tek očekuje.

Građani BiH na jesen će na općim izborima ponovo birati državnu vlast, a time i Predsjedništvo naše zemlje. U jeku velike globalne sigurnosne krize, ali i krize koja već dugo traje u BiH, potom ekonomskih izazova i inflacije, pred biračima će biti izuzetno važan zadatak. Koga izabrati i povjeriti mu četiri godine mandata, naročito nakon dosadašnjeg iskustva i političkih prekretnica s kojima se država suočava.

BiH još uvijek vodi borbu za evropski i NATO put, iako je još prije više od decenije jasno izabrala euro-atlanske integracije. Iako za Predsjedništvo BiH često kažu da je ceremonijalna funkcija bez konkretne snage, praksa je pokazala da to i nije baš tako. Institucija koja treba voditi vanjsku politiku države i ključne integrativne procese je stoga jedna od ključnih u državi i nije svejedno kome će građani dati povjerenje.

 

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE. Preselila je …