fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Čerkez: Predložit ćemo ponovno proglašenje stanja prirodne nesreće

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva danas je održao sastanak na kojem je konstatovano da je situacija u Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu izuzetno teška, da nadležne institucije nisu vršile nadzor propisanih mjera, te da će zbog toga Federalnoj upravi civilne zaštite uputiti Prijedlog za proglašenje stanja prirodne nesreće u FBiH.

Pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je kako su zdravstveni kapaciteti u ZHK proširuju kako bi mogli primiti povećani broj oboljelih od Covida-19, što je izazvalo dodatnu zabrinutost.

Istakao je kako su razlozi povećanog broja oboljelih povratak s godišnjih odmora, ali u najvećoj mjeri nepoštivanje propisanih mjera Kriznog štaba.

“Iako je dogovoren pojačan nadzor s kantonalnim institucijama koje trebaju vršiti nadzor, one nisu radile u mjeri u kojoj su trebale i imamo ovakvu situaciju. Krizni štab će uputiti prijedlog prema Federalnoj upravi civilne zaštite za proglašenje stanja prirodne nesreće ponovo. Ne očekujemo nikakvo povećanje restirktivnih mjera. Potrebna nam je pomoć i podrška organa koji nisu raidli dovljno na samom nadzoru preporuka iako je to bila njihova obaveza. Nadamo se da će FUCZ proslijediti ovaj prijedlog Vladi i da će biti uvedeno to stanje”, rekao je Čerkez.

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …