fbpx
Srijeda , 28 Februara 2024

Kiseljačanin Ajdin Topalović iz Brisela za naš portal: “Borimo se zajedno i nadamo se najboljem”

Ovih dana razgovaramo sa našim Fojničanima i Kiseljačanima koji žive u dijaspori te razgovaramo o novonastaloj situaciji u državama u kojima žive.

Tako smo iskoristili priliku da razgovaramo sa Kiseljačaninom Ajdinom Topalovićem koji živi u Briselu u Belgiji.

“Stanje je, uglavnom, kao i u većini država, zalažu se da što više ostajemo u kući. Nema policijskog sata, a kao da ima, ovdje se strogo pridržavaju izolacije i ulice su puste” – govori nam Ajdin.

Dodaje i to da je smanjeno radno vrijeme i mogu da rade samo prodavnice hrane, banka, farmacija, pošta, benzinske pumpe i komunalno. S tim da se ulazi 1 po 1, u razmaku 1.5m, u prodavnicama može biti 1 kupac na 10m2.

“Ostalo je sve zatvoreno, kafići, tržni centri, butici… Ljudi koji ne rade biti će na državnom trošku, a banke su odobrile odgodu plaćanja kredita” – ističe Ajdin.

Kazao je i to da su parkovi zatvoreni i ne smije se sjediti i zadržavati.

“Cijena benzina je 0.99 eura, a dizel 1.19 eura.
Nije ovako bilo od kako se uveo euro” – kaže Ajdin.

“Trenutno ovako ostaje do 5. aprila, a najvjerovatnije da će se produžiti. Naš narod se pridržava restrikcija, bar ovi s kojima se ja družim, niko ne radi, svi su u kućama.
Hrane ima dovoljno, nema nestašica, samo gužve zbog ograničenog ulaska u prodavnice” – ističe Ajdin.

Na kraju, posebno je istakao da u slučaju prehlade moraju ostati kući i telefonom da javljaju situaciju jer su i u Belgiji ograničeni s testovima.

Pogledajte fotografije s ulica Brisela…

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …