fbpx
Ponedjeljak , 23 Maja 2022

Porezna inspekcija i u Fojnici: Izdat veliki broj novčanih kazni

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni uredi Sarajevo, Novi Travnik i Orašje izvršili su 16. i 17. marta 2022. godine 87 inspekcijskih kontrola tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, građevinarstva, priređivanja igara na sreću klađenjem, ugostiteljstva, djelatnost trgovine na malo naftom i naftnim derivatima i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području: Ilidže, Vogošće, Novog Grada, Novog Sarajeva, Centra, Starog grada, Travnika, Viteza, Novog Travnika, Kiseljaka, Fojnice, Orašja, Oštre Luke, Vidovica i Boka s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 24 neprijavljena radnika, 15 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, dva obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i tri objekta koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, nepostojanja fiskalnog uređaja, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno  je sedam objekata, izdata su 73 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 119.650, 00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Pročitajte i ovo

Nova tragedija na bh. cestama: U stravičnom sudaru poginula majka šestomjesečne bebe

Osoba inicijala M. S. (39) je poginula a šestomjesečna beba S. A. i S. I. …