fbpx
Utorak , 16 Aprila 2024

Poskupljenje nafte aktiviralo lopove u BiH: U dva dana “pokupili” 500 litara goriva

Divljanje cijena naftnih derivata nije zaobišlo ni Bosnu i Hercegovinu. Kako je jutros objavio portal Radiosarajevo.ba, cijena litre dizela je već na nekim pumpama 3,21 KM, a Super 98 dostigla i 3,26 KM.

U manjem bh. entitetu RS je još tokom vikenda cijena litre benzina na pojedinim pumpama premašila granicu od tri KM.

Poskupljene nafte dovelo je, osim dizanja cijena drugih elementarnih stvari, i do još jednog negativnog trenda – krađe goriva.

Istraga u toku, potraga za počiniocima

Prema informacijama objavljenim na zvaničnoj web-stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, samo u protekla dva dana zabilježene su dvije krađe u kojima je nestalo čak 500 litara goriva.

Na meti nepoznatih lopova prvo se našlo radilište firme “Cengiz Holding” u mjestu Kovanići kod Zenice. Krađa se dogodila u noći sa 5. na 6. mart. Tom prilikom kradljivci su odnijeli 300 litara dizelskog goriva. U plijenu su se, osim goriva, našla i dva akumulatora te 150 metara električnog kabla.

U mjestu Koprivna kod Zenice, na radilištu firme “TIM-Z” iz Širokog Brijega, kradljivci su iz radne mašine ukrali oko 200 litara pogonskog goriva. Sve se odigralo u periodu od 5. do 7. marta. I u ovom slučaju lopovi su “opuhali” sve što im je došlo pod ruku. Tako su iz teretnog vozila Volvo odnijeli i dva akumulatora.

Jesu li ova dva slučaja povezana i radi li se o istim počiniocima, pokazat će istraga koja je u toku.

“Prati se tržište”

Izvor portala Radiosarajevo.ba blizak bh. policijskim agencijama otkrio nam je da nije novina da lopovi prate “tržište”, odnosno da biraju da kradu ono što je trenutno drastično poskupilo ili, pak, čega nema dovoljno.

“U konkretnom slučaju, dakle kada govorimo o krađi goriva, kao i druge ukradene stvari, i naftni derivati ilegalnim kanalima dolaze na ulicu i prodaju se po znatno nižim tržišnim cijenama. Šteta je dvostruka, jer je oštećen i vlasnik firme, ali i država”, pojašnjava naš sagovornik.

Pročitajte i ovo

Oglasio se brat tragično stradale Amile Šehović

Amil Šehović, brat Amile Šehović, majke koja je preminula istog dana kad i njen sin …