fbpx
Subota , 22 Juna 2024

Čović: Ako netko pokušava danas stvoriti red u BiH, to je HDZ

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović usprotivio se u ponedjeljak uvođenju sankcija bh. političarima, koje ne isključuju diplomati SAD-a i EU-a zbog niza poteza vlasti entiteta RS.

“Protiv sam sankcija bilo kome, o bilo kome da se radi, i uvijek sam spreman odgovarati za ono što ja radim u institucijama Bosne i Hercegovine”, rekao je Čović u izjavi za medije u Usori.

Pojasnio je kako iskustva sankcioniranja dužnosnika u Bosni i Hercegovini, koje je na snazi sa značajnom ulogom Ureda visokog međunarodnog predstavnika, govore da se nije uspio “riješiti nijedan problem u BiH na takav način”.

Predstavnici SAD-a i Europske unije nisu isključili mogućnost uvođenja sankcija dužnosnicima BiH u slučaju narušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, osporavanja teritorijalnog integriteta BiH i nadležnosti države BiH. Vlasti Republike Srpske prošloga su tjedna započele s prenošenjem nadležnosti s BiH kao države na taj entitet tvrdeći da su te ovlasti prenesene s entiteta odlukama međunarodnih dužnosnika i pod pritiskom.

Čović je odbacio odgovornost za posljednje podizanje napetosti tvrdeći da se njegova stranka i on osobno zauzimaju za red i reforme koje bi zemlju povele prema Europskoj uniji.

“Ako netko pokušava danas stvoriti red u BiH, to je HDZ. Ja želim da poštujemo Ustav i svoje zakone, da stvorimo mogućnosti europskog puta BiH i reformske aktivnosti“, istaknuo je Čović.

Pozvao je na razgovore vodeće političare kako bi se postigli dogovor o važnim reformama poput izmjene Izbornoga zakona, kako bi se zajamčilo legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda te otklonila diskriminacija predstavnika manjina sukladno presudama Ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

“Ravnopravnost svih naroda i svih stanovnika BiH je osnova funkcionalnosti BiH”, rekao je Čović tvrdeći da se pokušajem nametanja većinskog sustava i dominacije jednoga naroda krši ustav zemlje i Daytonski sporazum.

Preuzeto sa ba.n1info.com

Pročitajte i ovo

Neopisiva tuga: Na Ahiret preselio 1-godišnji Adem Fejzić iz Višnjice kod Kiseljaka

Na Bolji svijet je preselio ADEM (ELMEDIN) FEJZIĆ iz Višnjice. Preselio je na Ahiret u …