fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024
1000 1520710251Tribina SDA Profesorica Sebija Izetbegovic 4

Opštinski odbor SDA Fojnica predložio Sebiju Izetbegović za bošnjačkog člana Predsjedništva

1000 1520710251Tribina SDA Profesorica Sebija Izetbegovic 4

 1000 1520710251Tribina SDA Profesorica Sebija Izetbegovic 4

Najmanje četiri općinska odbora SDA predložila su Sebiju Izetbegović za SDA-ovog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, potvrđeno je Žurnalu iz vrha te stranke.

„Zasad profesorica Izetbegović ima kandidature općinskih organizacija Ilidže, Vareša, Fojnice, te još jednog odbora sa područja Republike Srpske“, kazao je za Žurnal visokopozicionirani kadar SDA.

Međutim, sasvim je izvjesno da supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića neće ostati na samo četiri nominacije. Rok za dostavljanje svih prijedloga je 30. april, a sve općinske organizacije imaju pravo da nominiraju najviše tri kandidata.

Prema informacijama Žurnala,  već sada je izvjesno da će Sebiju Izetbegović kandidirati i sarajevski općinski odbori SDA Novi Grad i Centar, ali se očekuju nominacije i od Asocijacije žena SDA, te Asocijacije FATMA. S ovim nominacijama direktorica Kliničkog centra Sarajevo postat će jedan od najozbiljnijih pretendenata za SDA-ovog kandidata za člana Predsjedništva BiH i ona je, faktički, jedini ozbiljan protukandidat Denisu Zvizdiću.

„Upravo zbog toga, Zvizdićev lobista Asim Sarajlić pokušao je ubijediti pojedine članove Općinskog odbora SDA Centar Sarajevo da ne predlože Sebiju Izetbegović za kandidata“, kazao je za Žurnal jedan od članova OO SDA Centar.

ASIM LOBISTA

Sarajlić je, kako saznajemo, kazao da ne treba predložiti Sebiju Izetbegović, jer je predsjednik SDA nije zvanično pominjao kao potencijalnog kandidata. Međutim, upravo je taj princip prekršen u Općinskom odboru SDA Vogošća, gdje je donesena odluka da se za kandidate nominiraju Denis Zvizdić i Asim Sarajlić. Stoga se očekuje da će “desetorostruko vrijedan” Općinski odbor SDA Centar na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku kojom će Sebiju Izetbegović nominirati za kandidata.

Posebno je bitno naglasiti da je u dopisu kojeg je stranačkim bazama 17. aprila poslao generalni sekretar SDA Halid Genjac navedeno da se uz listu kandidata mora dostaviti i zapisnik sa sjednice na kojoj je donesena odluka. To znači da će stranačko rukovodstvo, a samim tim i Sebija Izetbegović, tačno znati ko je i kako glasao kada su u pitanju kandidature za bošnjačkog člana Predsjedništva. Upravo zbog toga u nemilosti profesorice Izetbegović našao se gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je, kao predsjednik Općinskog odbora SDA Stari Grad, donio odluku da za kandidata nominira samo Denisa Zvizdića. 

ŠPEKULACIJA JE ŠPEKULACIJA

Podsjećamo, stranačko rukovodstvo SDA, ali i prva dama države i stranke nekoliko su puta demantirali da je Sebija Izetbegović kandidat za člana Predsjedništva BiH.

„Špekulacija o tome da sam kandidat za člana Predsjedništva je zaista samo to – špekulacija. Nikad nisam rekla da sam kandidat, pa ne znam zašto bih i demantovala. Obično ne komentarišem nešto što je na nivou trača, ali zbog važnosti, evo, nisam kandidat za člana Predsjedništva BiH. SDA je ozbiljna politička stranka sa ogromnom glasačkom bazom, odborima i svim ostalim strukturama. Oni predlažu i biraju“, kazala je u intervjuu za portal klix 26. maja prošle godine supruga predsjednika SDA.

Interesantno je da je rukovodstvo SDA tek u aprilu ove godine donijelo odluku da će kandidata za člana Predsjedništva BiH birati stranačka baza i to po principu kojeg je prošle godine najavila Sebija Izetbegović.

I još interesantnije je to što je prvu nominaciju za kandidata profesorica Izetbegović dobila od Općinskog odbora SDA Ilidža koji je u decembru prošle godine bio organizator tribine na kojoj je govorila direktorica Izetbegović, čime je, faktički, i započela njena unutarstranačka kampanja.

Nadalje, Sebiju Izetbegović do ponedjeljka će vjerovatno kandidirati i Općinski odbor SDA Novi Grad Sarajevo, koji je u martu ove godine organizovao tribinu prvoj dami SDA. Slična tribina organizovana je i u SBK-a, odakle je već stigla jedna kandidatura (Fojnica), a očekuju se još najmanje dvije koje bi  trebala obezbijediti potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović. Sve navedene kandidature bit će razmatrane na Konvenciji SDA koja je zakazana za 26. maj.

ERDOGAN LOBISTA

Šest dana prije Konvencije u Sarajevo dolazi turski predsjednik Redžep Taip Erdoan koji će sa profesoricom Izetbegović svečano otvoriti Kliniku za akušerstvo na KCUS-u. Sasvim slučajno.

(zurnal.info) 

Pročitajte i ovo

Američki predsjednik Joe Biden se povukao od nove utrke za Bijelu kuću

Američki predsjednik Joe Biden se povukao od nove utrke za Bijelu kuću. U svojoj izjavi, …