fbpx
Četvrtak , 18 Aprila 2024

Ambasador BiH s platom od 7.000 KM želi da mu i porodica zarađuje u Sloveniji

Milorad Živković (SNSD) ne želi da bh. ambasada u Sloveniji obilježava Dan nezavisnosti BiH. Od države traži da potpiše sporazum sa Slovenijom kako bi mu porodica mogla raditi.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH sačinilo je nacrt sporazuma koji treba biti potpisan između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije, a koji omogućava obavljanja plaćenih poslova članovima porodica diplomatskog, konzularnog, administrativnog i tehničkog osoblja diplomatskih i konzularnih predstavništva i članova međunarodnih misija obje zemlje, pod uslovima koji važe za državljane navedene države.

Prema pripremljenom sporazumu omogućava se članovima porodice aktuelnog ambasadora BiH u Sloveniji Milorada Živkovića ali i osoblja bh. ambasade u Sloveniji odobrenje za „obavljanje dohodovne djelatnosti“ u toj zemlji.

Faksimil sporazuma

U preambuli sporazuma stoji „shvativši da članovi obitelji članova diplomatskih misija ili konzularnih predstavništava možda žele da rade u državi u kojoj je član diplomatske misije ili konzularnog predstavništva raspoređen na dužnost“.

Faksimil sporazuma

Inače, Živković je dugogodišnji odani kadar SNSD-a. Bio je poslanik ove stranke u NSRS-u i tri puta državni poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH gdje je bio i u rukovodstvu Predstavničkog doma. Prema informacijama CIN-a njegovom o imovinskom kartonu Živković sa suprugom posjeduje niz stanova, apratmana te hiljade kvadrata zemljišta u BiH.

Njegova trenutna plaća kao bh. ambasadora u Sloveniji prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova BiH iznosi oko 7.000 KM. Živković je jedan potpisnika pisma bh. ambasadora iz reda srpskog naroda upućenog prije nekoliko dana ministrici Biseri Turković u kojem su naveli da neće prihvatiti njenu instrukciji o obilježavanju Dana nezavisnosti BiH.

Podsjetimo, prije nešto više od tri godine predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zajedno s druga dva člana stavio je van snage memorandum koji je, kako je tada rečeno, neovlašteno potpisao ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Mirza Hajrić kako bi omogućio određene benefite za članove svoje porodice.

Hajrić je tada objasnio da je riječ o memorandumu privremenog karaktera kojim se reguliše pravo na legalan rad za članove porodica zaposlenih u ovoj ambasadi.

Izvor: Fokus.ba/ A. Dučić

Pročitajte i ovo

Orange Plus: OBAVJEŠTENJE za proizvođače maline

O B A V J E Š T E NJ E za proizvođače maline ORANGE …