fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Dodik zbog “sumanutog” glasanja protiv svega oštetio BiH i Srbiju za 3,5 miliona KM

Nakon redovne sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj je Milorad Dodik glasao protiv svih odluka, između ostalog nije usvojen ni Sporazum o finansiranju prekogranične saradnje imeđu BiH i Srbije.

U obrazloženju ovog svog poteza Dodik je kasnije na pres konferenciji kazao da je to uradio ciljano i proračunato.

“Ja to oborim jednom, onda to ide ponovo na glasanje, oborim drugi put i onda imam opciju da prebacim na usvajanje u NSRS i tamo se usvoji”, kazao je danas Dodik na pres konferenciji u Istočnom Sarajevu.

Ovo, doduše u teoriji, jeste istina, ali čini se da se ovaj put lider SNSD-a preračunao i da očigledno nije pročitao čitav dokument.

Naime, kako stoji u tekstu sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija – BiH između Evropske komisije, Vlade Srbije i BiH, razmatranje ovog sporazuma je hitno jer ukoliko se ne potpiše do 31. decembra ove godine, sredstva alocirana za projekte propadaju i ne mogu se dalje koristiti.

S obzirom na to da je ostalo još osam dana ove godine, šanse da se u tom periodu održi još jedna sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj bi Dodik ponovo glasao protiv, pa da se ova odluka proslijedi na usvajanje u NSRS, ravne su nuli.

U prijevodu, ovo znači da je iznos od 1.800.000 eura, koji je Evropska komisija izdvojila za finansiranje ovog projekta od kojeg bi benificirale i Srbija i BiH, Dodik “bacio niz vodu“.

Kako će se ovaj nepromišljeni i besmisleni potez odraziti na odnose BiH i Srbije, koje su obje potpisnice sporazuma, a posebno kako će utjecati na odnose Dodika i Vučića, ostaje da vidimo u narednim danima.

Pročitajte i ovo

Aferim: Donirala bubreg voljenom Adnanu i tako mu spasila život

Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči …