fbpx
Subota , 24 Februara 2024

Pismeni rad dječaka sa Down sindromom dirnuo je region

Objava sa Facebook stranice “Udruga za sindrom Down-Zagreb” dirnula je cijeli region – u kojoj je objavljeno pismo dječaka Dominika.

  • Rođen sam sa jednim viškom hromozoma. To znači da imam Down sindrom i da sam malo drugačiji od drugih. Mnogo stvari mi je teže od drugih. Moram više da radim i za neke stvari mi je potrebna pomoć.

Imam asistentkinju koja mi pomaže u školi i kući. Sa njom učim i pišem domaće zadatke. Ona mi olakšava teške stvari.

Mama kaže da imam dobro pamćenje i da mogu mnogo toga da zapamtim. Ne znam da računam napamet pa mi je matematika teška.

Teško mi je da se penjem uz stepenice pa skoro nikad ne izlazim kad je veliki odmor. Ponekad profesori pričaju puno i brzo pa ne razumijem šta su me pitali, iako znam odgovor.

Nevia uvijek kaže da tražim od njih da ponove, ali ponekad me je sramota pa to ne uradim. Ne mogu da napravim zvijezdu na fizičkom, teško mi je da igram fudbal i košarku kada igramo pravu utakmicu. Sve se dešava veoma brzo i ne mogu brzo da pređem od jednog koša ili gola na drugi. Drugovi iz razreda usporavaju igru zbog mene da bih postigao koš ili gol.

Često idem u udruženje ljudi sa Down sindromom. Tamo sam sreo neke druge ‘daunovce’. Jedan od njih je ‘X’. On ne umije da priča. Njemu je mnogo teže nego meni. Kad hoću da jedem, kažem mami, a ‘X’ to ne može da kaže. Ne ide u školu zbog toga i to je loše jer škola pomaže ljudima da budu pametni i tamo upoznaješ svoje drugare.

Iako mi je ponekad teško, ipak volim svoj Down sindrom. Takav sam se rodio i takav sam cijeli život. Srećan sam što imam dobre ljude oko sebe, prijatelje, porodicu i pomoćnika”, zaključio je Dominik u svom školskom zadatku.

Pismo je izazvalo brojne pozitivne komentare, a samo neki od njih su:

  • Nešto naljepše što sam pročitala. Sva mudrost života u Dominikovim riječima: važnost prijateljstva, znanja, suosjećanja i rizi-bizija i pohanog”, “Dominik, ti si predivan! I nemaš ti sreću što imaš dobre ljude oko sebe….tko god ima tebe kraj sebe, taj ima sreće!”, “Čista iskrenost…neprocjenjivo bogatstvo!! Bravo Dominik i samo hrabro naprijed”.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio SAFET (Muharem) MUJČIĆ iz Vukeljića

Na Bolji svijet je preselio SAFET (Muharem) MUJČIĆ iz Vukeljića u 63. godini života. Dženaza …