fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Mlad i uspješan: Fojničanin Hamza Mujčić magistrirao na Mašinskom fakultetu u Sarajevu!

Očito je, nažalost, da nam je svakodnevnica postala odlazak maldih iz lijepe naše domovine, te je znatno je manji broj pozitivnih priča o uspješnim mladim ljudima koji se trude i bore ostati ovdje, raditi.

Naš sagovornik u ovoj pozitivnoj priči je Fojničanin, 25-godišnji Hamza Mujčić. U Fojnici je upisao i odličnim uspjehom završio Osnovnu školu „Muhsin Rizvić“. Nakon toga je upisao te također odličnim uspjehom završio Opću gimnaziju u Fojnici.

Još u osnovnoj školi sam otkrio ljubav prema matematici i računanju”, govori Hamza za portal mahalla.ba.

Išao sam na takmičenja iz matematike i fizike a igra brojevima mi je bila omiljena. Nakon srednjoškolskog obrazovanja bio sam siguran da ću obrazovanje nastaviti na nekom tehničkom fakultetu. Nisam mnogo razmišljao, te 2015. godine sam upisao Mašinski fakultet, Univerziteta u Sarajevu, smjer Tehnologije drveta.

Kada govori o početku, kaže, da je uglavnom svaki težak. Zbog studija se morao odseliti u drugi grad. “Srećom, imao sam stariju sestru koja je tamo studirala i pomogla mi da se prilagodim pa sam tako narednih pet godina proveo u studentskom domu u Nedžarićima.”

Studiranje ga je, kaže nam Hamza, obogatilo! U domu je upoznao divne ljude, prijatelje sa kojima je koračao zajedno kroz godine studiranja. Jedni druge su pomagali i podsticali na što bolje rezultate. Zahvalje se i profesorima, koji su njega i ostale studente naučili svemu onome o čemu oni danas uče druge.

Diplomirao je 2019. godine i potom upisao master studij, isti smjer. Prije par dana odbranio je magistarski rad na temu „Uticaj vlažnosti na čvrstoću dužinski lijepljenog spoja masivnog drveta“, i time stekao stručni naziv magistar mašinstva. “Mentor mi je bio prof.dr. Murčo Obućina kome se ovom prilikom zahvaljujem. Također, zahvaljujem se i firmi MS Wood koji su mi omogućili da praktični dio rada uradim baš kod njih. ”

“U životu je najvažnije raditi ono što volite. Mašinski fakultet nije nimalo lagan i potrebno je dosta truda, rada, strpljenja i odricanja. Težite ka svome cilju i znajte da sve možete. Snovi se ostvaruju, vjerujte! “

Hamza je trenutno zaposlen u SMŠ „Zijah Dizdarević“ kao profesor stručnih predmeta. Tokom studiranja, kako kaže, nije mislio da će se naći s druge strane katedre, jer njegov smjer nije nastavnički, ali drugu stranu sudbina piše.

Najveća zahvala pripada Allahu dž.š. Zatim želim da se zahvalim mojim roditeljima, Adnanu i Senidi koji su bili moja najveća podrška sve ove godine, te sestri Amili i bratu Harunu. Ono što nas sve posebno čini sretnima jeste da smo svi uspjeli doći do željenog cilja. Amila je magistar bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti, a Harun je diplomirani inžinjer šumarstva. ”

Mnogo mi je žao sto moj rahmetli dedo Alija nije dočekao ove momente i ovu sreću da podijeli sa nama, jer smo mi bili njegov najveći ponos“, završava Hamza te dodaje kako vjeruje da je on sada na nekom boljem mjestu i sigurno je veoma ponosan na njih.

Našem Hamzi čestitamo, čestitamo njegovim roditeljima,  i želimo mu mnogo uspjeha u životu!

Izvor: Elmina Pašalić/mahalla.ba

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …