fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Možemo odahnuti: Nema (još uvijek) poskupljenja struje!

Sastanak u Vladi FBiH, okončan je bez postignutog dogovora o najavljenom poskupljenju struje.

Učesnici su dogovorili da će se razgovori nastaviti u ponedjeljak uz prisustvo istih učesnika.

Istaknuto je da se prije bilo kakve odluke mora uraditi detaljna analiza tržišta. Sastanak je počeo prije manje od sat u sjedištu Vlade Federacije u Sarajevu.

Sastanku su prisutvovali predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH) i Uprave Javnog preduzeća “Elektroprivrede BiH”, federalni premijer Fadil Novalić i ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindićem.

Podsjećamo, predstavnici UPFBiH i Uprave “Elektroprivreda BiH” postigli su saglasnost da je najavljeno poskupljenje električne energije neodrživo i da bi imalo nesagledive posljedice za privredu i za stanovništvo i društvo u cjelini, piše.

Sačiniti analizu

Razgovarali smo o tome šta je ponuđeno i o kojem se povećanju cijena električne energije radi, a dogovoreno je da se sastanci nastave u ponedjeljak u 12 sati, kazao je ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

Dodao je da treba detaljno analizirati stanje na tržištu, kao i u državama u regionu pa i u RS.

  • Treba svima objasniti koji je stvarni razlog povećanja cijena struje, a ako do njega dođe. Sve to kako bi izvozno orijentirane kompanije mogle objasniti svojim partnerima. Mora se doći do razumne cijene koja će biti svima prihvatljiva – istakao je Džindić.

Direktor “Elektroprivrede BiH” Admir Andelija kazao je da na svjetskim berzama imamo ogromno povećanje cijene.

  • Do sad smo pratili cijene i ona nije imala prevelike oscilacije. Ove godine se desio ogroman porast, trenutno je to 150 po megavat satu. Dogovoreno je da se sačini analiza. Odluka će biti teška, ali pokušat ćemo da nađemo rješenje koje će biti svima prihvatljivo – istakao je Andelija.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović istakao je da je sve rečeno.

  • Nadamo se da ćemo sjesti i napraviti dogovor. Mora biti povećanje ali nikako u ovom obimu kao što je najavljeno. Moramo dogovoriti koliko je to prihvatljivo za sve strane u ovom postupku – naglasio je Smailbegović.

Cijena plina je rekordna

Odgovarajući na pitanja, Andelija je kazao da se radi o povećanju cijene za tržišne kupce.

  • Nije bilo razgovora o povećanju cijena za domaćinstva. Samo za privredne subjekte – pojasnio je Andelija.

Ministar Džindić pojasnio da račun građanima neće biti povećan.

  • Građani će imati iste račune. Razgovara se o struji koja se isporučuje privrednim društvima. A sve kako ne bi došlo do udara na privredu, da ne dođe do otpuštanja i seobe radnika – kazao je Džindić.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi o pomoći Vlade FBiH kako ne bi ispaštala privreda.

  • Sve što bude trebalo da se izmijeni mi ćemo to uraditi i ovo se neće odraziti na socijalne kategorije. Naš cilj je da povećanje bude minimalno, a kako se ne bi previše odrazilo na cijene i životni standard – naglasio je Džindić.

Dodao je da u svijetu rastu sve cijene energenata.

  • Cijena plina je rekordna, cijena struje doseže i 200 eura. Želimo da pomognemo da naša privredna društva što lakše prebrode. Nama nije ponuđena pomoć iz EU. U nastavku sastanka i “Elektroprivreda HZHB će biti uključena u razgovore – istakao je Džindić.

Smailbegović je istakao da privrednici mogu prihvatiti jednocifreno poskupljenje

Pročitajte i ovo

Džemat u Hartfordu: Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca

Ramazan u Americi (5) Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca U Hartfordu, glavnom gradu Connecticuta, nalazi …