fbpx
Ponedjeljak , 2 Oktobra 2023

Nikšić: Nije realno da vlast na nivou BiH bude formirana bez SNSD-a i HDZ-a

Vlast na nivou Bosne i Hercegovine treba formirati s onima koji su na vlasti u RS-u i zato je SNSD sa partnerima kao izborni pobjednik u RS-u nezaobilazan u konstituisanju vlasti na nivou BiH, rekao je sinoć predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Nikšić je u emisiji Telering RTRS-a rekao da nije realno da vlast na nivou BiH bude formirana bez SNSD-a i HDZ-a i da Vijeće ministara BiH bez te dvije stranke ne bi moglo ništa da napravi ni u RS-u, ni u FBiH, a bila bi i dovedena u pitanje saradnja sa entitetskim vlastima.

On kaže da je cilj težnja ka zajedničkoj saradnji za dobro svih građana oba entiteta.

– Vlast treba praviti s onima koji su na vlasti i na nivou RS-a zbog saradnje i zbog protočnosti. Vladu u RS-u vodit će SNSD i tu nema nikakve dileme. Dakle, Milorad Dodik je predsjednik RS-a, Radovan Višković je predsjednik Vlade. Dakle, šta ćemo sad? Naraviti Vladu u Federaciji BiH koja će se gledati nišanom? E, ja nisam za to, već sam mišljenja da je bolje da ne pravimo Vladu u Federaciji BiH ako nećemo zajedno sarađivati – rekao je Nikšić.

On je rekao da će u FBiH “Osmorka” i HDZ imati većinu za formiranje vlasti, čime se SDA šalje u opoziciju.

Nakon što je potpisan sporazum “Osmorke” sa HDZ-om, Nikšić je najavio razgovore i sa partnerima iz RS-a sa kojima bi bio potpisan sličan sporazum.

Kada je riječ o novom premijeru FBiH, Nikšić kaže da na nivou “Osmorke” postoji opredjeljenje da on bude na toj funkciji.

Pročitajte i ovo

Ovo je opasni Nikola koji je priveden zbog ubistva policajca

Likvidacija se dogodilo noćas iza ponoći ispred noćnog kluba “JIL” u centru Bijeljine. Kako saznaje …