fbpx
Utorak , 18 Juna 2024

Pozitivna priča iz Pločara: Braća Mustafa i Miralem Hodžić otvorili vrata svoje farme

Jedna lijepa, pozitivna ali i inspirativna priča dolazi nam iz naše Fojnice, tačnije Pločara. Braća Hodžić, Miralem i Mustafa, zajedno sa svojim porodicama otvorili su vrata svoje farme. Velika potpora i podrška sve vrijeme bio im je otac Mahmut.

Mustafa sa suprugom Bedrijom ima dva sina Ramiza i Ibrahima, a njegov brat Miralem sa svojom hanumom Amelom ima sinove Semira i Abdulaha. Kako kažu, jedni drugima su bili najveća podrška i sve zajedno rade.

Porodica Hodžić poznata je po tome što je od davnina vrijedna i čestita, baveći se poljoprivredom, tačnije proizvodnjom fojničkog krompira i stočarstvom, živjeli su i obezbjeđivali sredstva za život. Ipak, sada je to mnogo ozbiljnije i postaje pravi porodični posao, kazali su za portal Mahalla.ba.

Nedostatak zaposlenja i veoma niske plate bili su im motiv za ovakav korak. Na pripremanju farme radili su, kako kažu od 2019. godine. Farma ima mjesta za 32 krave, a za sada ih je 18. Kada je riječ o mliječnim proizvodima, mlijeko trenutno otkupljuje mljekara.

Iako su sada sretni i zadovoljni jer realiziraju svoje ciljeve, pravljenje i otvaranje farme nije išlo “tako glatko”.

Otvorenje farme trebalo je zapravo biti obavljeno u martu, govori nam Bedrija hanuma, ali zbog smrtnog slučaja majke Miralema i Mustafe, rahmetli Sevahe, do otvorenja nije došlo. Pored toga, ni njih nije zaobišao korona virus, kazuje nam.
Mustafa je je imao težu kliničku sliku te je bio u bolnici dok je supruga Bedrija prošla sa mnogo lakšim simptomima. U tom periodu sin Mustafe i Bedrije, Ramiz koji je deveti razred, zajedno sa svojim amidžom Miralemom je obavljao sve poslove kako oko poljoprivrede i stočarstva. Stizao je i obavljati i školske obaveze, ponosno  ističe njegova majka Bedrija za mahallu.

Pored posla oko farme, vrijedna Bedrija hanuma pravi i prodaje odlične poslastice.

Iako su prošli kroz izuzetno težak period, zahvalni su Gospodaru što se sve dobro završilo. Po starom bošnjačkom, muslimanskom običaju,  otvaranje i početak novog posla obilježili su učenjem dove iz knjige koju im je ostavila rahmetli majka Sevaha.

Mi porodici Hodžić i ovom prilikom čestitamo, želimo im uspjeh u poslu i svako dobro.

Izvor: Elmina Pašalić/mahalla.ba

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …