fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Od danas obavezna zimska oprema: Kazne su jako velike

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini zimska oprema obavezna je od danas za sva vozila i bez obzira na vremenske uslove.

Uz zakonske obaveze donosimo i nekoliko praktičnih savjeta za pripremu automobila i vožnju u zimskim uslovima.

Korištenje zimske opreme za vozila na teritoriji Bosne i Hercegovine je obavezno od 1. novembra ove godine do 1. aprila 2023. godine.

Šta zimska oprema podrazumijeva

Zimsku opremu moraju posjedovati sva vozila osim motocikala (L kategorija) i trakora (T i C kategorije), a ona podrazumijeva sljedeće:

Gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

Gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

Gume za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Kolike su kazne

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme:

40 KM za vozača po članu 238. st. 1. tačka 38.
500 KM za preduzeća ili drugo pravno lice po članu 234. stav 1. tačka 22.
500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prevoza po članu 234. Stav 2. tačka 22.

Kada dolazi do isključenja u saobraćaju

Među mjerama je 1 i isključivanje iz saobraćaja.

Pored novčanih sankcija, sljedeće mjere mogu se poduzeti u slučaju ukazane potrebe, i to:

a) u skladu sa odredbama člana 170. istog zakona na određenom putu ili dijelu puta, u određene dane ili u određenom vremenskom periodu, mogu se propisati zabrane ili ograničenja saobraćaja za sve ili pojedine vrste vozila, ograničiti brzina kretanja vozila, ako su te zabrane ili ograničenja neophodni radi sprečavanja ili uklanjanja opasnosti za učesnike u saobraćaju, ili ako su u pitanju razlozi za nesmetani saobraćaj, odnosno ako se može opravdano očekivati da će saobraćaj biti posebno gust ili otežan,

b) odredbama člana 228. istog zakona, između ostalog, propisano je da će ovlašteno lice ako zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu puta i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, narediti vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, ili da vozilo odveze do određenog mjesta gdje može da otkloni neispravnost, odnosno da vozilom nastavi kretanje na putu na kojem je kretanje te vrste vozila dozvoljeno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu, u suprotnom, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …