fbpx
Utorak , 23 Aprila 2024
adem

Heroji ulice: Adem Krasnići

adem

 adem

U životu svakodnevno susrećemo ljude, neke koje dobro poznajemo, neke koje malo manje znamo, neke koje nam je drago vidjeti, a, Boga mi, neke i koje bi radije izbjegli. Današnji Heroj je definitivno od ovih prvih. Blagog osmijeha, odmjerenog hoda, manjeg rasta, velikog srca i ogromne duše. Adem Krasnići je rođen u Dragašu, današnja Republika Kosovo, 21.6. 1954. godine.

adem2

Iz porodice je poznatih poslastičara i ta ljubav za slatkim delicijama i željom da ih i drugi probaju je dovelo Adema i njegovog oca Šanija 1960. godine u Fojnicu. Prije toga je Ademov otac Šani radio u Trebinju i Gornjem Vakufu, ali nakon dolaska 1960. u Fojnicu nikada nisu ni pomislili da odu dalje.

adem4

Postali su sastavni dio ovoga grada, naših sokaka i ulica. Adem je oženjen Rabija-hanumom i sa njom ima tri sina Seada, Samima i Agrona. Sead i Agron žive u Fojnici, a Samim je otišao u zemlju Angele Merkel. 

Adem Krasnići i njegova slastičarna “Tri jagode” su desetljećima bili nezaobilazan objekat ljubitelja slatkih delicija. I dan danas se priča o Ademovim tulumbama i šampitama, a kada se spomene čuvena Ademova bijela halva, specijalitet kojeg više se ne može naći, voda krene niz usta. Adem, i danas pomalo radi kada krene sezona arapskih turista na Prokoško jezero, gdje naše arapske goste okrijepljuje sa ukusnim sladoledima iz kućne radinosti.

adem3

Ostalih mjeseci Adem najčešće sjedi u kafe ISSI, odmah sa vrata svima pruži svoj blagi smiješak, pozdravi se i sjedne da lista dnevnu štampu. Adem se trudio i u tome uspio da svoj život provede mirno u krugu porodice i prijatelja. I svi koji su ga upoznali i poznaju, posvjedočit će da je Adem smirena i miroljubiva duša osim… Osim kada igra reprezentacija Albanije. Tada Adem dobija novu dimenziju ličnosti i pruži nam anegdote koje sljedećih mjeseci prepričavamo.

Definitivno, Adem Krasnići je heroj naših ulica.

 

 

Pročitajte i ovo

Merjema Karalić: Mlada doktorica iz Kiseljaka i ponosni nosilac “Srebrene značke” Univerziteta u Sarajevu

Danas vam donosimo priču o Merjemi Karalić, naša vrijedna i posvećena 27-godišnja doktorica svakako da …