fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Mesud već deset godina obnavlja oštećenu crkvu: Nisam mogao gledati kako propada

O tome da primjeri suživota i međusobnog pomaganja nisu iščezli s ovih prostora, svjedoči i slučaj Mesuda Keranovića iz sela Osredak, nadomak Cazina, koji već duže od deset godina obnavlja u ratu oštećenu pravoslavnu crkvu u tom mjestu.

Zahvaljujući njemu i njegovim sinovima, te dobrovoljnim prilozima vjernika i mještana ovog cazinskog sela, crkva je spasena potpunog propadanja i najveći dio objekta je obnovljen i popravljen, mada, kako ističe Keranović, ima još mnogo posla da se privede kraju, a posebno se to odnosi na unutrašnje radove.

Dodaje kako živi u neposrednoj blizini crkve i da jednostavno nije mogao gledati kako propada, zbog čega je samoinicijativno započeo obnavljati porušenu građevinu.

U međuvremenu su nekadašnji stanovnik sela Osredak pokrenuli inicijativu da se ovaj vjerski objekat obnovi i da mu se vrati nekadašnji sjaj.

Usaglasili su se da porodica Keranović obavi sve potrebne građevinske radove. Nažalost, ratni vihor je tamo skoro izbrisao život, tako da je selo danas gotovo pusto, a najveći broj žitelja rasejan je širom svijeta, pa ih većina danas živi u Srbiji, te u evropskim i prekookeanskim zemljama.

Ipak, za vlastiti zavičaj su još čvrsto vezani, pa jednom godišnje, za slavu Petrovdan, organizuju okupljanje i bogosluženje u rodnom selu.

Keranović ističe kako tada dođu prijatelji i komšije s kojima je živio prije rata i da sve bude kao u ona dobra stara vremena.

  • Prošli smo rat, vidjeli sve što je bilo, nikome ništa dobro nije donio. Ideja se rodila spontano, u radovima mi pomažu sinovi Mensud i Samir, koji je građevinski inženjer, a i ja sam se čitav život bavio građevinom. Imamo podršku komšija i sveštenih lica i polako napredujemo – kaže Keranović za “Nezavisne”.

Dodaje kako je objekat prije deset godina bio u ruševnom stanju, s propalim krovištem i popucalim zidovima koji su se počeli ruinirati.

Ističe kako bi se građevina, da nije bilo intervencija, usljed zuba vremena urušila sama od sebe.

Sveštenik Miloš Crepulja, u čijoj se parohiji nalazi ovaj pravoslavni hram, kaže kako su zahvalni Keranoviću i njegovoj porodici.

  • Oni su izvođači radova, ali moram istaći kako nas uvijek s radošću i prijateljski dočekaju kada dolazimo ovoj našoj svetinji, jer ona nas sabira i okuplja kada smo ovdje na bogosluženjima – kaže Crepulja.

Također, treba istaći kako su lokalne vlasti u Cazinu omogućile da se objekat priključi na struju, dok je Vlada Federacije BiH izdvojila 5.000 maraka za obnovu. Keranović ističe kako je u dosadašnje radove utrošeno oko 60.000 maraka, a da završetak radova ovisi o prilivu finansijskih sredstava.

Inače, Crkva svetih apostola Petra i Pavla izgrađena je krajem 19. vijeka, a u Drugom svjetskom ratu je teško oštećena.

Posljednji put je renovirana 1967. godine, da bi u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini ponovo bila oštećena.

Hayat.ba

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …