fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Održan hitan sastanak Nermina Nikšića, Predraga Kojovića i Elmedina Konakovića

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, predsjednik NiP Elmedin Konaković i predsjednik NS Predrag Kojović održali su danas hitni sastanak u prostorijama SDP-a u vezi sa pogoršanom epidemiološkom situacijom.

“SDP, NiP i NS pozivaju entitetske i državnu vlast, koje imaju daleko veće ovlasti i mogu reagovati na mnogo većem prostoru nego kantonalna vlast bilo kojeg od kantona, da se pridruže u borbi protiv pandemije. Predsjednici stranaka traže pojačan angažman Vlade FBiH, pred sve većim prilivom pacijenata u bolnice širom Federacije BiH. Pozivamo Vladu FBiH da hitno donese mjere koje će se odnositi na cijeli teritorij FBiH, kako se ne bi dešavalo da neujednačene mjere od kantona do kantona čine borbu protiv pandemije nemogućom zbog neusklađenosti odluka. Također, entitetske vlade imaju ovlaštenje za nabavku vakcine, koja se nameće kao glavno rješenje za pogoršanu epidemiološku sliku”, saopćeno je.

Na sastanku je navedeno kako Vijeće ministara BiH mora donijeti odluku da se u državu ne može ući bez negativnog PCR testa, ili privremenog zadržavanja.

“Također, Vijeće ministara treba da uskladi i koordinira odnose između dva entiteta, kako bi bile spriječene očevidne zloupotrebe i izbjegavanje mjera prelaskom entitetske granice. SDP, NiP i NS pozivaju Vladu FBiH na jedinstvo, kako bi se lakše prebrodila kriza koja odnosi ljudske živote, te da svoje alate iskoristi za pomoć kantonima kojima je to prijeko potrebno. Na prijedlog SDP BiH već je predložen Korona 2 zakon, sastavljen od seta mjera pomoći građanima FBiH, a koji čeka uvrštavanje na dnevni red Parlamenta FBiH”, saopćeno je.

U razgovoru je rečeno kako će SDP, NiP i NS nastaviti da predlažu konkretne mjere, te da angažman viših nivoa vlasti može samo ubrzati i unaprijediti borbu protiv pandemije.

“Na kraju, pozvano je stanovništvo na solidarnost i međusobnu pomoć, te poštivanje mjera distance i nošenja maski, zbog ljudi narušenog zdravlja, tromosti u nabavci vakcina i olakšavanja posla premorenim zdravstvenim radnicima”.

N1

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …