fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024
eso4 698x463

Kiseljak: Na Ahiret preselio h. Esed ef. Topalović

eso4 698x463

 eso4 698x463

Jučer je nakon kratke i teške bolesti na Bolji svijet preselio hadži Fadil-Esed ef. Topalović. 

Fadil-ef. Topalović je rođen u Kiseljaku. Na početku svoga službovanja radio je kao pomoćni imam šejh hafizu Mustafi ef. Mujiću u Kiseljaku. 1974. godine odlazi u Kozicu kod Gornjeg Vakufa, gdje ostaje četiri i po mjeseca. U aprilu 1975. godine odlazi u džemat Drvetine kod Bugojna gdje radi kao imam četiri i po godine, a nakon toga u Gračanicu kod Bugojna gdje radi nepunih 14 godina.

eso5

Od 01.11.1991. godine vraća se u rodni kraj na mjesto imama u džemat Hercezi, Medžlis Islamske zajednice Kiseljak gdje ostaje sve do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada se prijavljuje u 321. Lahku brigadu sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

eso2

Nakon toga je činovan od predsjednika Republike činom natporučnika i nuđen da se i dalje aktivira u vojsci, ali to svojevoljno odbija.

Poslije demobilizacije, Fadil ef. odlazi u Gornji Vakuf u džemat Voljevac gdje radi kao imam četiri i po godine, a nakon što je u Gornjem Vakufu napravljena treća džamija, u džematu Batuša radi kao imam 13 godina, do 2016. godine, kada biva penzionisan i vraća se u svoj rodni Kiseljak.

eso

eso3

Esed efendija je jedno vrijeme rata proveo i u Fojnici gdje bi za vrijeme dopusta sa ratišta radio kao imam i muallim u mektebu. Svi oni koji su poznavali Esed ef. posvjedočit će da je to bio čovjek nurli lica i smirene duše. O njegovoj ljubavi prema svojoj supruzi Hedija-hanumi bi se mogli romani napisati i nakon 10 mjeseci od njenog preseljenja, Esed ef. će joj se pridružiti u džennetskim vrtovima. Jer njih dvoje jedno bez drugog ne mogu biti.

Iza sebe su ostavili sinove Mustafu, Harisa, kćerku Enisu i mnogobrojnu unučad koja će nastaviti da budu dedin i nanin ponos na dunjaluku.

Dženaza Esed ef. je danas, 15. 6. 2017. godine iza ikindija namaza.

 

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …