fbpx
Utorak , 29 Novembra 2022

Kako je izgledala Noć vještica u Saudijskoj Arabiji: Nekada zabranjena, sada podržava vlada

Zabava za Noć vještica je prije samo nekoliko godina u Saudijskoj Arabiji značila hapšenje, međutim sada vlast organizuje i sponzoriše “horor vikend”.

“Saudijska arabija se mijenja”, rekao je mladić koji je izašao kao čarobnjak.

On, kao i njegov prijatelj Jahja, obojica 21-godišnjaci, nikada nisu imali priliku slaviti Noć vještica s obzirom na to da se na njeg gledalo kao na sumnjivo paganski strani praznik ili kao grešan, nepotreban i čudan praznik. U 2018. godini je policija čak izvršila i veliku raciju na zabavi za Noć vještica te uhapsila mnoge kostimirane muškarce i žene.

Ali ove godine situacija je drugačija, prenosi The New York Times. Dijelovi Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije, izgledali su kao da su stvorenja iz uklete kuće pobjegla i zauzela grad. Čudovišta, vještice, pljačkaši banaka i slični likovi bili su posvuda, naginjali su se kroz prozore automobila i izležavali u kafićima.

Ovakav scenarij je znak promjene koja dolazi zajedno sa novim premijerom prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, koji je od dolaska na vlast 2015. godine postepeno krenuo ukidati društvena ograničenja.

Vlada nije organizovala festival konkretno povodom Noći vještica, nego je organizovala “strašni vikend”, koji se savršeno poklopio sa ovim događajem.

Pročitajte i ovo

“Osmorka” i HDZ danas zvanično potpisuju koalicioni sporazum

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će zvanično biti potpisan koalicioni sporazum i …