Čestitka je upćena Mevlidi Dervišefendić, direktorici OŠ “Petar Kočić” kod Doboja koja je smanjila vladanje učenici koja nije došla na nastavu na Dan državnosti, 25. novembra.

Učenici bošnjačke nacionalnosti u OŠ “Petar Kočić” u mjestu Sjenina Rijeka kod Doboja odsustvali su sa pet časova 25. novembra 2020., kako su rekli, zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koji bi svakako trebao biti neradni dan.

Kako je navedeno tada u odluci o smanjenju vladanja jednoj učenici, djevojčica je prvo kažnjena opomenom. Mjeru joj je izrekao razredni starješina. A onda je uslijedilo i smanjenje vladanja. U obrazloženju kojeg je potpisala direktorica škole Dervišefendić, a koja se prema tvrdnjama roditelja u javnosti i lično zauzela za kažnjavanje učenice 4. razreda, direktorica se pozvala na odredbe Zakona o vjerskim praznicima RS-a “gdje jasno i nedvosmisleno proizilazi da Dan državnosti BiH nije definisan kao vjerski i državni praznik u RS-u. Također se navodi da se u članu 2. navedenog zakona kao praznik osim Nove godine, Međunarodnog dana rada, Dan pobjede nad fašizmom i Dana uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH navodi i Dan Republike Srpske”.

Postupak direktorice škole izazvao je burne reakcije u javnosti, tim prije što se radi o Bošnjakinji i školi u koju idu djeca povratnika.