fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024

BiH uzajmljuje 56 miliona eura kako bi pomogla malim i srednjim preduzećima

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu u vrijednosti 56 miliona eura u okviru Projekta pružanja podrške za oporavak mikro, malih i srednjih poduzeća (MSME) za saniranje posljedica pandemije virusa COVID-19.

Bevanda je naglasio da će potpisivanjem ovog ugovora o zajmu biti omgućeno da Međunarodna banka za obnovu i razvoj novac dodijeli razvojnim bankama u oba entiteta putem kojih će biti finansirane aktivnosti preduzeća koja budu ispunjavala uvjete.

– Novac je alociran u omjeru 60 posto za Federaciju BiH, odnosno 33,6 miliona eura te 40 posto za RS, odnosno 22,4 miliona eura. Uvjeti zajma su povoljni uz rok otplate 15 godina uključujući pet godina grace perioda – istaknuo je Bevanda.

Prema ovom ugovoru implementatori projekta u Federaciji BiH su Razvojna banka FBiH i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, dok će u RS-u projekt provoditi Investiciono-razvojna banka RS-a i Ministarstvo privrede i preduzetništva RS-u.

Cilj ovog projekta, koji se zatvara 31. decembra 2024. godine, je jačanje sistema javnog zdravstva i pružanjem socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u Bosni i Hercegovini. U posebnom dijelu projekta banke su zadužene da otvore kreditne linije koje će kroz podzajmove dati podršku kompanijama da prebrode krizu u poslovanju izazvanu pandemijom virusa COVID-19.

Bevanda je izrazio zahvalnost rukovodstvu Svjetske banke koja pruža potporu privredi u BiH, posebno u ovim vanrednim okolnostima te svojim projektima doprinose boljoj kvaliteti života u BiH. Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog epidemioloških mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa COVID -19, saopćilo je Ministarstvo finansija BiH.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa. Preselila je na Ahiret, …