fbpx
Subota , 3 Decembra 2022

Popravljanje budžeta: U berbi borovnica jedna porodica može zaraditi i do 20 hiljada maraka

Prosječan berač borovnice koristeći greben može zaraditi do 100 KM dnevno, berući 5-6 sati, jer je cijena neprečišćene borovnice 3,30 KM po kilogramu, dok je otkupna čiste 8 KM.

 

Greben je moguće ručno napraviti

Jedina investicija u ovom poslu je kupovina grebena koji košta oko 30-40 KM. Moguće ga je i ručno napraviti jer se sastoji od drvene podloge koja ima ručku, a sa suprotne strane je umetnuta neka vrsta dugih eksera, koja služi za branje. Bolji greben znači veću količinu i čišće borovnice, tako da se ova investicija u svakom smislu isplati.

Branje borovnice nije ni malo lak posao 

“Prošle sedmice sam nakon nekoliko godina pauze ponovno išla u berbu, zajedno sa suprugom zaradila sam 140 KM prvi dan, a drugi dan 90 KM. Grebenom smo brali neprečišćenu borovnicu, “digli” je na vjetar da malo ispuše listiće i predali otkupljivaču. S obzirom da smo bili na lokaciji Oglavak, koja je nadmorskom visinom niža od drugih lokacija kao što su Stožer, Gunjača, Rosinj, Zec planina, Sikira i drugi obronci planine Vranice, borovnice su ranije sazrile i velikim dijelom su obrane”

Ova će sezona završiti ranije?

Godišnje jedna porodica zaradi i do 20 hiljada maraka, jer se radi o nepreglednim livadama pod vrijeskom.

Bere se od početka jula do sredine augusta, pomjerajući se sa nižih prema višim predjelima. Naravno, berba potraje toliko dugo ukoliko su borovnice baš rodile, i ako ih ne pogodi nevrijeme. Prije desetak dana je baš ovaj kraj pogodio jak grad, što je uz dug sušni period oslabilo rod, te se berači žale kako će ova sezona završiti ranije.

Berači sada idu prema sve višim predjelima

Danas, jedan prosječan berač borovnice koristeći greben može zaraditi do 100 KM dnevno, berući 5-6 sati, jer je cijena neprečišćene borovnice 3,30 KM po kilogramu, dok je otkupna čiste 8 KM. Otkupljivači je izvoze u ogromnim količinama, svježu i zamrznutu, što beračima osigurava siguran plasman.

Berba nije ni malo lagana

Da neko ne pomisli da je zarada od borovnica prelagana, šumski su putevi, pa vam treba namjensko vozilo, džip, traktor ili neko staro, kojeg vam nije žao. Od auta se u većini slučajeva pješači berući uzbrdo ili nizbrdo, pa sa punim kantama vraća nazad po nekoliko puta dnevno.

Pune kante

Za sve je potrebna volja, pa tako i za ovaj posao, ali ako pokušate, vrlo lako možete zaradite novac bez ikakvih dodatnih ulaganja.

Pročitajte i ovo

Evo zbog koga je smijenjen Ramiz Salkić; SDP-ov Saša Grbić: Mogu reći ponosno, bio sam pripadnik VRS-a!

Ramiza Salkića, zastupnika SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske smijenili su sa mjesta predsjednika Kluba …