fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Najbolji učenici u FBiH dobili nagrade: U BiH je teško slijediti snove, ali oni su uspjeli

Budućnost naše zemlje je na mladima, parola je kojom se često služe naši političari.  Istina je da veliki dio onih najboljih napušta BiH u potrazi za boljim životom.

Ipak, možemo se pohvaliti da imamo pametnu i sposobnu omladinu. Danas je njih 59, najboljih učenika u Federaciji, dobilo priznanje za trud, rad i rezultate.

Državu koja ima svoj narod, ljepote, kulturu, tradiciju i sve ono što čini jednu državu posebnom, baš onakvom kakva je Bosna i Hercegovina, država svih onih koji je osjećaju u srcu. Da bi bila sačuvana kao takva, neophodno je mnogo truda, znanja i odricanja. Baš onoliko koliko je trebalo Enisu iz Bugojna, koji je danas priznat kao najbolji.

Nizali su se danas oni koji su priznati kao najbolji, njihovi uspjesi su prepoznati kao bolje sutra države Bosne i Hercegovine. Kao dobra strana bh. društva i Lucija je ponosno predstavila svoj i naš Ljubuški. To da je trnovit put od znanja zna Lucija, koja se fokusirala isključivo na ono što su prioriteti.

U složenom sistemu kakav je u BiH teško je slijediti snove. S prvim problemima se upoznaju u osnovnim školama. Niz je problema s kojima se većina škola susreće. Neophodno je riješiti one osnovne, a onda bi na red došla digitalizacija školstva, koja je po međunarodniim standardima.

Nadležnosti resornoj federalnoj ministrici su ograničene. Složen sistem je nametnuo takvo školovanje u jednoj državi da se ono često razlikuje od kantona do kantona. Unatoč svemu ministrica je, kaže, voljna pomoći te najavila da će narednu godinu započeti sastankom na kojem bi okupila ministre iz svih kantona u vezi s jednom složenom temom, a to su problemi u školstvu.

(Dž. Sarić – Kozić)

Prilog pogledajte OVDJE.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …