fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Sastanak predstavnika Općine Fojnica i Lječilišta Reumal

Na inicijativu načelnika općine Fojnica Sabahudina Klisure danas je u zgradi Općine održan sastanak na kojem se razgovaralo o treutnom stanju u Lječilištu Reumal.

Sastanku su, osim načelnika Klisure, prisustvovali i predsjedavajuća OV Fojnica Vanja Oroz Jukić, pomoćnik za finansije i privredu Amir Polutan te predstavnici menadžmenta Reumala, Alija Mukača, izvršni direktor i Nermin Kadrić, šef finansija Lječilišta.

Ovom prilikom načelnik Klisura je, od strane menadžmeta, detaljno informisan o trenutnom stanju u Lječilištu Reumal, broju gostiju, broju radnika i ostaloj problematici. Posebna pažnja posvećena je provođenju sistematizacije i reorganizaciie poslovanja, kao i proglašenju tehnološkog viška radnika.

Iz Uprave su detaljno pojasnili o neophodnosti provođena pomenutih procesa, duboko svjesni odgovornosti tog procesa, ali i pojasnili da u ovom trenutku nije moguće nastaviti poslovanje opterećeni sa ovolikim brojem radnika koji nisu neophodni. Također, pojasnili su iz Uprave da je olakšavajuća okolnost da je od najavljenih 100-ak zaposlenika koji su trebali biti proglašeni viškom, njih 25 je samostalano podnijelo zahtjev da se proglase tehnološkim viškom, uz uvećanu otpremninu od 30 posto. Osim toga, 13 radnika ide u redovno penzionisanje u toku 2021. gdine

Samim tim, broj onih koji bi trebali buti proglašeni viškom smanjen na 60 radnika. Objašnjen je i Programa zbrinjavanja, a to je da će svi imati pravo prijave na biro, te da će primati naknadu u visini 40 posto prosječne plate FBIH, te se nadaju da ce većina tih radnika biti vraćena na posao čim se za to obezbijede uslovi, a očekuje se da to bude najkasnije polovinom godine.

Općinski načelnik izrazio je zabrinutost za radnike i poslovanje u uslovima pandemije Covid 19, ali također i svjestan da u cilju sačuvanja rada Reumala, kao najvažnijeg resursa Općine Fojnica, ovi procesi su nažalost neophodni.

S tim u vezi, obavezao je Upravu da prilikom provođenja postupka sistematizacije vode računa o zakonitosti, ekonomskim zakonitostima, budućnosti poslovanja, te koliko je to moguće i socijalnom statusu zaposlenih.

Općinska vlast je i ovom prilikom iskazala spremnost da pomogne i da podršku onoliko koliko je u njenoj moći, a s druge strane je zatraženo da predstavnici menadžmenta Reumala redovno izvještavaju načelnika o svim poduzetim aktivnostima, te koracima koji će se poduzimati u budućem periodu, u cilju završetka ovog veoma neugodnog procesa za cijelu Općinu Fojnicu.

Na kraju sastanka izražena je nada da će ovi koraci doprinijeti da Lječiliste Reumal Fojnica u budućnosti stvori još bolje predispozicije za nastavak poboljšanja poslovanja, pogotovo da se nastavi započeto u 2019., te da bude još bolje stanje u budućnosti.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Vjekoslav (Anto) Bućo iz Fojnice

Preminuo je Vjekoslav (Anto) Bućo iz Fojnice u 83. godini života. Ukop i misa zadušnica …