fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Fojničanka Mahira Varka postala hafiza

 

Dana 26.12.2020 godine, Mahira Varka (25) poručila napamet zadnje ajete pred muhafizom hfz. Aminom Kovač-Maglić.

Hfz.Mahira kći Bademe i rhm. Đeme Varka, rođena je u Fojnici. Svršenica je Filozofskog fakulteta, Odsjek za orijentalnu filologiju, udata i majka dvoje djece, dvije prelijepe djevojčice Aiša i Halima.

U Udruženje Bejan dolazi 2016-te godine i znala je samo nekoliko zadnjih sura Kur’ana.
Nakon godinu dana kod muhafize Amine uspijeva naučiti 5 džuzeva, i dalje nastaviti sa hifzom. Mahirin uspon u hifzu je bio veoma zapažen jer bi na ispite svakih novih 5 džuzeva doista izlazila sa visokim stepenom utvrđenosti. U junu 2020-te godine, izlazi na 20 džuzeva i za šest mjeseci sa današnjim danom završava proces učenja Kur’ana napamet.
Neupitna podrška u ovom procesu bio je njen suprug Amer Ekmekčić, kao i muhafiza hfz. Amina.

Kao i svakom, usljed povećanih obaveza tako i njoj nailazili su periodi koji su je dovodili do suza i pomisli da odustane, ali uz veliku podršku i razumijevanje njen proces se ipak nastavljao.

Predhodnih šest mjeseci, kada je trajala akcija prikupljanja za Bejan, Mahiri je dodatni motiv bio da se svojim trudom zahvali i opravda povjerenje onih koji su svoje imetke uložili u naše Udruženje.

Molimo Allaha da našu novu mladu hafizu, njenu porodicu, muhafizu hfz. Aminu nagradi za nesebično zalaganje na ovom plemenitom putu, da joj olakša sljedeći proces, utvrđivanje cijelog Kur’ana i da nas uskoro počasti izlaskom na ispit Kur’ana Časnog.

 

Preuzeto: Udruženje za odgoj i edukaciju “Bejan”

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …