fbpx
Ponedjeljak , 2 Oktobra 2023

Kamp “Lipa”: Voze ih za Sarajevo, a oni uzvikuju “Italija, Italija”

Transport ove veće grupe za Sarajevo je na dobrovoljnoj osnovi, a tri autobusa su već otišla.

Migranti radosni što napuštaju kamp, uzvikuju “Italija, Italija”, mašu osoblju oko kampa i pozdravljaju se, navodi RTVUSK.

Kako saznajemo na prostoru rasformiranog kampa “Lipa” niko neće ostati, osim ovih koji autobusima idu prema Sarajevu, neki će prema Bihaću, a ostali prema jednom improviziranom novosupostavljenom kampu.

“Istina je, zadnja dvaili tri dana smo vršili pritisak preko Evropskog parlamenta, premijera i gradnačelnika i iz Lipe se odvoze samo oni koji to žele. Sada idemo gore, iako je gore Crveni krst, želimo da se uvjerimo da nema nasilja i da idu samo oni koji žele. Puno ih je otišlo u pravcu grada, oisguran im je prijevoz iz Lipe, ali još ne znam gdje ih voze”, kazao je Zlatan Kovačević, direktor organizacije SOS Bihać.

Dodao je da će ih nešto više od 500 napustiti kamp, dok će neki ostati na lokalitetu Lipe, drugi nastaviti put ka Bihaću, ali i da se brojka novih migranata iz dana u dan povećava.

Požar u kampu Lipa kod Bihaća izbio je 23. decembra, a uništio je šatore koji su bili jedini krov nad glavom za više od 1.300 migranata koji traže put ka nekoj od zemalja Evropske unije.

Pročitajte i ovo

MUP SBK: 15-godišnji dječak osumnjičen za krađu 770 KM iz trgovačke radnje

Policijski službenici PS Vitez uspješno su rasvijetlili  krivično djelo „Krađe“, koje je prijavljeno u proteklom periodu …