fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Sanjin Sefić bi u petak mogao biti pušten na slobodu zbog manjkavosti pravosuđa

U martu ove godine Sanjin Sefić je osuđen na 17 i po godina zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj su stradale Selma Agić i Edita Malkoč. S obzirom na to da Vrhovni sud FBiH nije donio rješenje nakon žalbe, moglo bi se dogoditi da Sefić izađe na slobodu jer mu ističe mjera pritvora.
Amir Agić, otac stradale Selme, za Klix.ba kaže kako je tek saznao da postoji velika mogućnost da ubica njegovog djeteta izađe na slobodu za tri dana zbog sporosti pravosudnog sistema, odnosno zbog tehničke stvari.

“Sanjinu Sefiću je donesena drugostepena presuda, a na ročištu u Vrhovnom sudu FBiH 20. oktobra mu je produžen pritvor za dva mjeseca. Trebalo je da u zakonskom roku od 30 dana bude donesena presuda, međutim nema je ni 55 dana poslije”, govori nam Agić.

Ukoliko rješenje ne stigne do petka, 19. decembra, Sanjin Sefić će išetati iz zeničkog zatvora.

“Ako se rješenje presude ne donese do petka, on će 19. decembra poslijepodne izaći, jer je petak, a subotom ne puštaju napolje”, u nevjerici govori Agić.

Kaže da je već kontaktirao advokaticu koja će provjeriti s predsjednikom Vrhovnog suda FBiH šta se dešava.

“Ništa ne smijemo prepustiti slučaju, vidite šta se dešava. Ovo je dno dna. Mi 50 mjeseci ganjamo pravdu, to je 1.500 dana. Ovo je žalosno. Vijeću treba 55 dana da napravi rješenje. Znam da je korona, sve stoji, ali rješenje se može napraviti ili produžiti pritvor”, dodao je.

Podsjetimo, Sefić je 10. oktobra 2016. godine u večernjim satima u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat prošao kroz crveno svjetlo na semaforu i udario Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Nakon dvije godine sudskog procesa u septembru 2018. godine je osuđen na 14 i po godina zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH naložio ponavljanje postupka te je u drugostepenom postupku osuđen na 17 i po godina zatvora na šta je upućena žalba, zbog čega je održano ročište u oktobru ove godine, a porodice još čekaju na rješenje, odnosno presudu.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …