fbpx
Subota , 15 Juna 2024

Nana od 105 godina pobijedila koronu: Neka me Allah sačuva goreg iskušenja

Huriye Baskapan je 105-godišnjakinja koja je prebolovala infekciju COVID-19, a njen optimizam i borba tokom hospitalizacije su bili podstrek za mnoge pacijente.

Iako je napustila centar Istanbula, odnosno odselila iz distrikta Fatih u ljetnikovac u distriktu Sile, nana Baskapan i njena kćerka i unučad su osjetili simptome iscrpljenosti, gubitka apetita i povišene tjelesne temperature, a testiranje je pokazalo da su pozitivni na koronavirus.

Zbog problema sa bubrezima i jetrom, ali i zbog činjenice da se radi o ženi u 106. godini, Baskapan je hospitalizirana.

Hrabra Baskapan je vedrim duhom i optimizmom plijenila pažnju u bolnici i za svega pet dana se oporavila i otpuštena je iz bolnice.

I ostali članovi njene porodice su se oporavili, a ona je u razgovoru s novinarom AA kazala da se odlično osjeća nakon liječenja, bez obzira na povremene bolove u nogama koji su prisutni već godinama.

Držim se. Neka me Allah sačuva goreg iskušenja. Nisam bila dugo bolesna, brzo je prošlo i nisam ni shvatila šta je. Samo su mi rekli da sam zaražena“, kazala je Baskapan.

Ona je biranim riječima hvale govorila o ljekarima i medicinskom osoblju koje radi u Državnoj bolnici Sile u kojoj se liječila.

Ljekar Emre Ozge za AA je kazao da su u prava dva dana hospitalizacije primijenili agresivniju terapiju, a da su potom pratili reakciju pacijentice.

“COVID-19 je najsmrtonosniji kod starijih pacijenata i onih sa dodatnim zdravstvenim problemima, a sve to je slučaj sa Baskapan. Brzo se i relativno lako oporavila, bez obzira na njene godine“, kazao je Ozge i dodao da je važno da je pacijentica poštovala preporuke i savjete ljekara tokom liječenja.

Ljekar Ozge je također kazao da u oporavku starijih pacijenata važnu ulogu imaju genetske predispozicije i opće zdravstveno stanje koje se odnosi na zdrav način života tokom mladosti.

Pročitajte i ovo

U 26. godini preminuo golman reprezentacije Crne Gore, prije samo 10 dana je oduševio naciju

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) jutros je objavila užasne vijesti jer je preminuo golman susjedne nogometne …