fbpx
Nedjelja , 24 Januara 2021

Počinju pregovori s MMF-om: BiH traži 1,5 milijardi KM

Novi pregovori Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu teškom 1,5 milijardi KM počinju danas i trajat će do 8. decembra.

Pregovori će biti održani online, pojedinačno s vladama Federacije BiH i Republike Srpske te s Vijećem ministara BiH. Međunarodni kreditori su ove godine izrazili želju da direktno razgovaraju s nižim nivoima vlasti – entitetima i kantonima i njima doznačavaju sredstva.

Vlasti žele da prvi dio novca ne bude uslovljen i da to bude više od polovine ukupne vrijednosti, a da drugi bude uslovljen reformskim procesima u skladu s dogovorom MMF-a.

Zatražen je prošireni aranžman u trajanju od tri godine, a ukupno BiH potražuje velikih 1,5 milijardi KM.

Informacije o zaduživanju su u ekonomskim krugovima dočekane kritikama zbog toga što ni prethodni aranžman nije iskorišten za saniranje posljedica pandemije i da se zaista pomogne osakaćenoj privredi.

Grupa ekonomista iz BiH je poslala pismo predstavniku MMF-a u BiH Andrewu Jewellu navodeći da je bh. vlast dosadašnji aranžman koristila za budžetsku potrošnju, a da se uprkos krizi nisu htjeli odreći ni skupih automobila.

Ranije se Bosna i Hercegovina kod MMF-a zadužila 330 miliona eura, a BiH u ovoj godini povećava zaduženost za 30 posto.

Pročitajte i ovo

Večerašnje informacije s KCUS-a: U Fojnici ukupno 7 pozitivnih osoba na korona virus

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na koronavirus pozitivno je 26 novih osoba.  Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdila prof. dr. Sebija Izetbegović, …