fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Mlada Fojničanka Ema Buharalija novi magistar specijalne pedagogije

Fojničanka Ema Buharalija je još jedna u nizu mladih, obrazovanih i uspješnih Fojničana i Fojničanki.

Ema je nedavno magistrirala specijalnu pedagogiju na Univerzitetu u Sarajevu.

Razgovarali smo sa Emom koja nam je u kratkim crtama opisala svoj put u obrazovanju.

“U Fojnici sam završila osnovno i srednje obrazovanje odličnim uspjehom. Osnovno obrazovanje završila sam u školi “Muhsin Rizvić” Fojnica, dok sam srednjoškolsko obrazovanje završila u Srednjoj mješovitoj školi “Zijah Dizdarević” i stekla zvanje medicinska sestra/tehničar” – kaže nam Ema na početku razgovora i dodaje:

“Školovanje mi je teklo lijepo, bez ikakvih problema. Već u srednjoj školi najviše sam voljela učiti i dodatno istraživati psihologiju, što je doprinijelo da je zavolim te da mi postane bliska i pedagogija, srodna grana psihologije. Ono što bih još željela napomenuti jeste i da mi je studij psihologije bio prvobitni izbor i želja prilikom upisa na fakultet. Kao što sam već pomenula, prvobitni izbor prilikom upisa na fakultet bila mi je psihologija. Želja za tim javila mi se kroz srednju školu prilikom izučavanja psihologije. Kroz taj period dosta sam se zanimala i za pedagogiju, jer sam mnogo voljela djecu i rad sa djecom (kroz praksu u srednjoj školi na pedijatriji) koji me zaista opuštao, te sam počela dosta istraživati o razvojnim stadijima djeteta, o fazama kroz koje prolaze i sl…” – ističe Ema.

Prilikom dolaska na fakultet, saznaje da je Odsjek za psihologiju popunjen (obzirom da je kasnila na prve upisne rokove) te kroz razgovor sa šeficom studentske službe, prije svega jednom divnom ženom, kako kaže Ema, saznaje za novi smjer, Specijalna pedagogija, koji je osnovan 2015. godine.

Uz dogovor da se upišem tu, te kasnije, jer bude dosta odustajanja, prebaci na Odsjek za psihologiju.

Međutim, kroz samo par sedmica, odlučila je ostati na smjeru Specijalne pedagogije.

“Zaista sam uživala studirajući tu. Prije svega odgajala sam samu sebe, otkrila i zavoljela mnogo novih stvari koje prije nisam ni spoznala. Tu sam stekla nova poznanstva i upoznala mnogo divnih ljudi. Kroz studije, učestvovala sam u brojnim projektima i posjetila mnoge ustanove u kojima sam odrađivala prakse. Profesori su zaista bili predivni, susretljivi, koji su nas vodili i prije svega odgajali na jedan poseban način, za koji ne mogu pronaći odgovarajuće riječi kako bih opisala taj osjećaj zadovoljstva.

Diplomirala sam 2021. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te sam stekla zvanje bachelor Specijalne pedagogije. Poslije diplomiranja, iste godine i na istom Univerzitetu, upisala sam drugi ciklus studija, te 6.11.2023. stekla zvanje magistra Specijalne pedagogije” – kaže nam Ema.

“Poruka za buduće studente jeste da ne odustaju od svojih snova, da studiranje nije samo sticanje znanja i kompetencija, nego mnogo više od toga. Između ostalog postajemo samostalniji, dolazimo u potpuno novu okolinu te se upoznajemo sa različitim kulturnim vrijednostima, neobičnim idejama, različitim pogledima, stičemo poznanstva, stvaramo i gradimo nova prijateljstava i jačamo sebe kao individuu koja će svakako dati određeni doprinos svijetu. Svakako da iskustva studiranja imaju mnogo pozitivnih učinaka na naš intelektualni, društveni i emocionalni razvoj.

Trenutno odrađujem pripravnički staž u jednom vrtiću u Sarajevu, i potpuno sam zadovoljna sa svim što sam postigla. Mogu reći da sam ponosna na sebe, te svakako da veliku zahvalnost dugujem svojoj porodici, tati Almiru, mami Samiri i bratu Adiju, koji su mi pružali bezuvjetnu podršku i bili vjetar u leđa. Bez njih ne bih bila ovo što sam danas” – zaključuje naš razgovor Ema.

Mi samo možemo Emi još jednom čestitati te poželjeti njoj i porodici svaki uspjeh na privatnom i profesionalnom polju života.

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …