fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024
reumal

Reumal Fojnica – državno lječilište bačeno na koljena

Nasir Selimović kaže da mu je žao projekta koji je propao, možda više i od uloženog novca. Aquareumal je bio nada.

Od oko 400 radnika lječilišta Reumal u Fojnici u srednjoj Bosni njih oko 270, među njima i Selimović, su uložili vlastiti novac u izgradnju luksuznog turističkog apartmanskog naselja pored tog banjskog lječilišta, koje danas ne radi jer su mu blokirani računi zbog dugova prema bankama i Poreznoj upravi, prije nego su radnici od njega vidjeli bilo kakvu korist. “Razočaran sam”, kaže Selimović Al Jazeeri.

Radnici Reumala uložili su od 2005. godine skoro 750.000 KM [384.000 eura] u osnivački kapital luksuznog apartmanskog naselja Aquaremal izgrađeno uz lječilište Reumal.

Od 2.000 do 5.000 KM [od 1.000 do 2.500 eura] su radnici pojedinačno ulagali u osnivački kapital tog apartmanskog naselja. Upola manji dio za osnivački kapital dao je i sam Reumal. Projekt je još finasiran i prodajom suvlasništva u apartmanima vanjskim kupcima, uglavnom bogatim privrednicima ili drugim firmama.

Da bi uložili u Aquareumal radnici su uglavnom dizali kredite. Plata većine radnika u Reumalu je daleko ispod 1.000 KM [daleko manje od 500 eura]. Rate kredita koje su kasnije vraćali bankama za neke od njih su bile značajno opterećenje na kućni budžet.

Slatka obećanja radnicima

S više od 400 radnika fojnički Reumal je među najvećim lječilištima u zemlji i još uvijek u stopostotnom vlasništvu države.

Ideja tadašnjeg direktora Reumala doktora Eldana Lokmića izgledala je primamljivo za radnike. Izgradnja luksuznog apartmanskog naselja pored Reumala obogatit će turističku ponudu renomiranog ali tada poprilično demodiranog lječilišta. Reumal je imao svoje goste koji su dolazili na liječenje, a sada je trebalo privući i zahtjevne turiste željne samo odmora.

Radnicima Reumala je ponuđeno da baš oni budu najveći udioničari u osnivačkom kapitalu novog Reumalovog luksuznog turističkog naselja Aquareumal. U takvom novom ambijentu imali bi sigurnije poslove i u samom Reumalu, rečeno im je. U uspješnim godinama mogli su računati i na proviziju od poslovanja Aquareumala. A možda i nova radna mjesta za druge članove njihovih porodica – tim rečenicama kojima su podgrijavali nadu za radnike u neki bolji i sigurniji život za njih i njihove porodice, tvorci projekta mogli su zacrtati realizirano.

Spomenimo i to da u Fojnici sa oko 13.000 stanovnika, udaljenoj oko 50 kilometara od Sarajeva, Reumal ima kultno mjesto za mnoge stanovnike. Iz mnogo razloga, a jedan od njih je svakako i taj da je lječilište prehranjivalo brojne porodice, tu su mnogi Fojničani dobili prvo zaposlenje, zaradili penzije… Praktično, živote su proveli u Reumalu i živote živjeli od Reumala.

Pogled na Reumal, luksuzno apartmansko naselje Aquareumali i hotel NauraReumal.ba

Priča o potencijalnoj ugroženosti poslovanja Reumala zbog Aquareumala i hotela Natura izaziva strah u Fojnici. Ako bi Reumal prestao raditi, to ne znači da bi bez posla ostalo samo 400 zaposlenih u lječilištu. Hiljade turista koji godišnje dolaze u Reumal ne bi kupovali od lokalnih trgovaca.

A radnici Reumala su svojevremeno imali čak i pomalo vizionarske ideje: Kao najveći udjelničari u Aquarumalu u jednom trenutku bi mogli preuzeti udio i u samom Reumalu. Bio bi to način da Reumal, koji je javna ustanova, bude spašen od eventualno loše privatizacije kako je završila većina javih preduzeća u Bosni i Hercegovini nakon završetka rata 1995. godine.

Ipak propast

Međutim, projekat koji je obećavao budućnost Reumalu i njegovim radnicima odjednom se pretvorio u noćnu moru.

Luksuzno apartmansko naselje Aquareumal i Reumalov skupocjeni hotel Natura koji je izgrađen naknadno pored Aquareumala, u istom zanosu tadašnjeg menadžmenta danas ne samo da ne predstavlja dodatni izvor prihoda Reumalu i njegovim radnicima, već je u dobroj mjeri opterećenje za samo lječilište Reumal.

Oko 65.000 KM (33.000 eura) Reumal plaća mjesečnu ratu kredita kao sudužnik hotela Natura koji ne radi već dvije godine.

Aquarfeumal je zvanično otvoren u julu 2007. godine, a zatvoren deset godina kasnije. Hotel Natura je otvoren 2016. godine, a zatvoren nepune dvije godine kasnije.

Do 2020. godine Selimoviću, kako ni drugim radnicima Reumala, nije vraćena ni marka od uloženih sredstava u Aquareumal.

Selimović nema uvid u direktne propuste u Aquareumalu, ali sluti šta nije rađeno kako treba. Aquareumal je fino radio neko vrijeme, lijepo je sve izgledalo, gosti su dolazili… Ali, očito nije bilo transparentnosti u samom poslovanju, kaže Selimović, koji je u Reumalu zaposlen 20 godina. “Potrošnja je očito bila veća od prihoda”. “Je li prevara bila cilj od samog početka?, ne znam, hoću da vjerujem da nije”, kaže Selimović.

Prva skupština Aquareumala koja je trebala pratiti transparentnost rada tog turističkog kompleksa održana je s nekoliko godina godine zakašnjenja. Ipak, radnici se nisu značajno bunili jer su vjerovali menadžmentu.

Bivši direktor – dao sam iznuđenu ostavku

Bivši direktor Reumala Eldan Lokmić ne želi prihvatiti optužbe da je on kriv zbog blokade apartmanskog naselja Aquareumal i hotela Natura. Naprotiv, želi reći da su naselje i hotel stali s radom kada je on dao ostavku u junu 2018. godine, koju je nazvao iznuđenom, pod pritiscima lokalnih vlasti u Fojnici.

“Doveli su nekompetentne ljude koji niti formalno niti iskustveno ne ispunjavaju uvjete [da upravljaju Reumalom i njegovim novoizgrađenim apartmanskim naseljem Aquareumalom i hotelom Natura], rekao je doktoro Lokmić Al Jazeeri.

Na pitanje zašto bi ga neko želio smijeniti ako je Reumal, uključujući i njegove kćerke firme Aquareumal i Natura poslovale uspješno, Lokmić optužuje – lični interesi načelnika Fojnice.

“U pitanju su lični interesi”, rekao je Lokmić, ne govoreći odmah koji su to lični interesi načelnika Sabahudina Klisure za njegovom smjenom. Ipak, dodao je, “na čelo Reumala došao je načelnikov pomoćnik [aktuelni direktor Reumala Alija Mukača ranije je radio kao pomoćnik općinskog načelnika Fojnice Sabahudina Klisure].

“Reumal ima oko 11 do 12 miliona [5,6 do 6,1 milion eura] godišnjih prihoda. Zaduženja [Aquareumala i Nature] nisu ni na koji način bila opterećenje poslovanju Reumala”, rekao je Lokmić. Direktor Reumala je bio 22 godine, počevši od 1995. godine, uz manji prekid kada je bio ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo. Vrijednost Reumala u vrijeme njegovog mandata uvećana je višestruko, rekao je Lokmić.

Na pitanje da li su Aquareumal i hotel Natura radili u vrijeme njegove smjene u junu 2018. godine, doktor Lokmić je rekao: “Da, sve je radilo”.

‘Radili su, ali na crno’

Novi mladi direktor Reumala Alija Mukača ljutito je odbacio Lokmićeve tvrdnje:

“Da, radili su, ali na crno”, rekao je Mukača Al Jazeeri u više telefonskih razgovora tokom prošle i početkom ove sedmice. “Struju su plaćali u kešu. Računi su im bili blokirani”. “Onda je to sve stalo jer mi [Reumal] nismo više želje finasirati te obaveze. Reumal i jeste došao u tešku poziciji jer je plaćao troškove koje lično nije pravio”.

Mjesečnu ratu od više od 65.000 konvertibilnih maraka [oko 33.000 eura] koju je Reumal plaćao kao sudužnik kredita koji je podigao hotel Natura Mukača navodi samo kao jedan od primjera kako je bivši menadžment kojim je rukovodio doktor Lokmić do polovine 2018. opteretio poslovanje javnog lječilišta Reumal.

Doktor Lokmić je i dalje siguran – nije bilo pametno iz lanca isključiti bilo koji od tri subjekta: Reumal, Aquareumal i hotel Natura. “Ta tri objekta su kao jedna cjelina, i izbacivanjem bilo kojeg od njih ugrožavate rad druga dva”.

Ali mi više nismo htjeli plaćati tuđe račune, kaže Mukača.

Vlasnik hotela Natura ispočetka jeste bio Reumal sa 98,23  posto i Aquareumal kao manjinski vlasnik. U Izvještaju Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2017. godine navodi da je bez suglasnosti Općine Fojnica, koja je osnivač i vlasnik Reumala, izvršeno smanjenje njegovog učešća u kapitalu NCF [kćerka firma Reumala koja upravljala hotelom Natura] sa 98,23 posto na 27,83 posto u korist povećanja privatnog kapitala.

Javna ustanova Reumal je umjesto dosadašnjih 98 posto vlasništva sada suvlasnik oko 27 posto u NCF-u [Natura], dok su Igor Bošnjak i Pero Gudelj sa uplatom od po 235 hiljada KM [120.180 eura] postali pojedinačni suvlasnici po 12,06 posto udjela u NCF-u [Natura]. Njih dvojica su suvlasnici kladionice “Bet-live”. Bošnjak ima suvlasništvo i u kladionici “Petica plus”, prema navodima koje je objavio Žurnal.

Još dva nova suvlasnika u NCF-u su iz kladionica. Dragan Čolić suvlasnik kladionice “Millennium” te Goran Jozipović, direktor u kladionici “Bet-live” su postali vlasnici približno po sedam posto NCF-a, uloživši po 130 odnosno 136 hiljada KM [ukupno 136.000 eura], objavio je isti medij.

“Nije smanjena vrijednost društva NCF-a [Natura]. Naprotiv, unesena je nova vrijednost. Naravno, neću reći da vlasnici kladonica nisu ušli u vlasništvo NCF-a”, rekao je Lokmić, „ali oni nemaju upravljačku strukturu”.

“Konačno, tu odluku je donijela Skuština društva [NCF] koju je predstavljao načelnik Općine gospodin Klisura”, kaže doktor Lokmić.

Načelnik – Općina se zadužila da spasi Reumal

Načelnik Fojnice Sabahudin Klisura ima odgovor na optužbe Lokmića. Al Jazeeri je u pisanoj formi dostavio izvod o poslovanju Reumala pred smjenu doktora Lokmića:

“Mogući razlozi ostavke direktora Lokmića su: Neplaćeni porezi i doprinosi od jula 2017. godine do trenutka ostavke u iznosu od 1.200 000 KM [614.000 eura]; dospjele obaveze po kreditima u visini preko 350.000 KM [179.000 eura], obaveze prema dobavljačima od oko 3.000.000 KM [1,53 miliona eura], nenamjenski utrošak sredstava po kreditnom zaduženju kod Razvojne banke, u iznosu od sedam miliona KM [3,58 miliona eura]”,

“Možda najbolji pokazatelj u kakvoj je situaciji bila firma, dolaskom novog menadžmenta jedini način prevazilaženja situacije je da se Općina Fojnica, kao Osnivač morala zadužiti  2.300.000 KM [1,17 miliona eura] da bi Lječilište nastavilo funkcionirati, jer je bivši menadžment izgubio kredibilitet kod banaka”.

Direktor Reumala Mukača optimističan je uprkos svemu. Reumal je prošle godine poslovao pozitivno, neovisno o položaju kćerki firme Aquareumal i Natura.

“Ostvarili smo približno 700.000 konvertibilnih maraka [358.000 eura] dobiti. Sada smo fokusirani kako i u doba korone Reumal održati finansijski stabilnim”.

„Podnijeli smo krivičnu prijavu i protiv bivšeg direktora [Eldana Lokmića] i protiv ljudi koji su bili u upravi, kaže Mukača. U javnom revizorskom izvještaju o poslovanju Reumala za 2017. godinu se navodi da izvršenje nabavke roba, usluga i radova u vrijednosti 2,4 miliona KM [1,2 miliona eura], iako je bio u obavezi, Reumal nije primjenjivala odredbe Zakona o javnim nabavama. Na više drugih mjesta revizori također upozoravaju na nepravilnosti u poslovanju Reumala, uključujući i način na koji je Reumal postao sudužnik za sedam milliona visok kredit hotela Natura.

Iz Tužilaštva Srednjobosanskog kantona potvrdili su Al Jazeeri da je otvorena istraga u slučaju lječilišta Reumal. Na pitanje zašto istrage traje tako dugo, od 2018. godine, iz Tužilaštva odgovaraju: “Radi se o obimnosti predmeta i potrebe cjelokupne kontrole svih segmenata poslovanja, svih pravnih subjekata koji su formirani, a koji se vežu za Javnu ustanovu za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje-Lječilište “Reumal” Fojnica zbog čega istraga i nije mogla biti dovršena”.

Izvor: Al Jazeera

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …