fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Fojničanin Aziz Hurem izdao knjigu “BOSNA OD ISTOKA DO ZAPADA”

Iz pera jednog Bošnjaka

BOSNA OD ISTOKA DO ZAPADA

Ovim naslovom je Aziz Hurem naslovio svoju prvu knjigu. Njegov prvijenac je pisan perom jednog tipičnog i dosljednog Bošnjaka. Knjiga, na više od 350 stranica B-5 formata je satkana iz jednog broja objavljenih i većeg broja ne objavljenih članaka. Teme kojima se autor bavio su različitog karaktera, ali se ipak kroz skoro sve, zadržava ona bošnjačka i bosanska nit.
Skup različitih opservacija i komentara odslikava stanje Bošnjaka u Bosni, Sandžaku i u dijaspori ali istovremeno i period dvadesetog stoljeća kroz koji su Bošnjaci prošli i koji je uglavnom za nas bio težak i tragičan. Osim toga knjiga sadrži preporuke i savjete, historijska i kulturološka pitanja kao i interesovanje za savremene socijalne, društveno-političke i tehnološke procese, često puta povlačeći vremenske, nacionalne i regionalne paralele sa ostalim narodima, kulturama i državama.
U svakom slučaju čitaocu se ne nudi jedna monolitna književna građevina. Naprotiv, autor vas na svakoj narednoj stranici iznenađuje šarenilom svog izbora i svestranim zanimanjem i brigom za budućnost Bosne i Bošnjaka.

Izdvajamo jedan odlomak iz recenzije :

„U bošnjačkoj publicistici rijetki su autori koji uspijevaju u svojim tekstovima ostvariti paralelne svjetove između transhistorijskog i aktuelnog, između metafizičkog i realnog, a da sve to suvereno smjeste u narativno biće bosanskog jezika, gdje velike teme bivaju rečene u ozračju muhabetske kulture. Aziz Hurem je majstor ove poetike, publicista sa rafiniranim osjećajem za prenos znanja, pisac koji ima prefinjenu mjeru za uočavanje i obradu žarišnih tema naše zbilje, koje do svoga čitaoca prenosi eglenskim narativnim sredstvima, koristeći bogatstvo bosanske jezičke i pripovijedne tradicije.

Aziz Hurem nije ni profesijom, ni spisateljskom praksom, usmjeren na periodično praćenje aktuelnih događaja. On je jedan od „slobodnih strijelaca“ u bosanskoj publicistici, koji svoje tekstove piše po unutarnjoj potrebi, kad se u njemu samome akumuliraju podsticaji da se određena tema obradi. Taj specifikum njegovoj publicistici daje preporuku posebnosti, jer se susrećemo sa autorom koji nikud ne hiti, ni u izboru tema, ni u njihovoj obradi, već nam se javlja kad u njemu sazrije riječ. Vjerovatno je tu odgonetka na pitanje o rasponu tema u njegovoj knjizi eseja i kolumni, kroz koje stičemo uvid u društveno, političko, povijesno, sociokulturno okruženje u kome prosječan Bošnjak nastoji definirati sebe u vremenu, i vrijeme u sebi. Izbor od 50 eseja i kolumni Aziza Hurema sačinjen je tako da nam pruži sliku vremena, kako pred savremenicima, tako i u odnosu na generacije koji će naše vrijeme čitati iz ove knjige.
Aziz Hurem je načekao da se u njegovom autorskom opusu nakupi ta kritična masa eseja i kolumni kojom može zaokružiti vrijeme u svome analitičkom putopisu, te kako bi među koricama knjige ostavio svoje pečate na teme koje su intrigirale našu pažnju. Uvid u tekstove i tematske okvire, uvjerit će nas u nastavku da se nalazimo pred jednom od najboljih knjiga savremene bosanske publicistike.
A.F.

Možemo se mi pameću kititi, ali je džaba ako sjeme ne klija, jalova će zemlja naša biti. Iako je bilo nezahvalno tražiti poveznicu između „ispričanih kolumni“ , nalazim da sve i jedna nakon čitanja, ostavlja sliku prozora negdje daleko izvan Bosne, kroz koji autor proviruje u svoju Bosnu i Hercegovinu. Njegov pogled treba znati uhvatiti i spustiti ga zajedno na čedno lice naše domovine.
Jer Bosna i Hercegovina je kao djevojka što ašika svoga čeka iz hladnih demira, dok joj vuci pod prozorom zavijaju. To autor kolumni Aziz Hurem glasno poručuje i zato ovu zbirku vrijedi pročitati.
(izvod iz recenzije, Said Šteta, književnik)

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …