fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Odlazi mladost: Hoće li smrt mlade majke iz Sarajeva konačno razbuditi neodgovorne

Smrt Belme Šoljanin (37), mlade majke troje djece iz Sarajeva koja je bila zaražena koronavirusom odjeknula je i sledila mnoge i koji je nisu poznavali.
Previše je mladih ljudi preminulo od početka epidemije koronavirusa, a naročito tokom ljeta i krajnje je vrijeme da se svi pojedinačno zapitaju jesu li učinili dovoljno da zaštite i sebe i ljude oko sebe.

To je prvi i osnovni korak koji bi trebali preispitivati u kontinuitetu.

Belma Šoljanin je bila jedna od onih koja je bila odgovorna i pozivala na odgovornost u doba korone. Posljednjih šest godina posvetila je majkama i bebama, osnivajući prvo Facebook grupu posvećenu savjetovanju mladih majki koje se suočavaju sa brojnim izazovima, a sve je kasnije preraslo u osnivanje Instituta za majku i dijete.

Hiljade majki je danas uzdahnulo na vijest da je ova vrijedna i angažirana osoba izgubila bitku nakon teške upale pluća izazvane koronavirusom.

I prije Belme BiH je izgubila još nekoliko izuzetno mladih osoba kao posljedica pandemije. Pitanje je koliko smo se od marta, kada su zabilježeni prvi slučajevi koronavirusa u našoj zemlji do danas zapitali jesmo li odgovorni i jesmo li učinili dovoljno svi da spasimo mlade živote i živote svih generalno.

Uz sve nedostatke i manjkavosti zdravstvenog sistema, čekanje famoznog puta pacijenta i još mnogo toga, lični odnos prema pandemiji je primarni i vjerovatno najvažniji.

Stoga je danas kao nikad prije važno da radimo na odgovornom postupanju, da nosimo maske i tražimo da se nose maske, da se zaobilaze veliki rizični skupovi, da računamo da ćemo tako nekome možda spasiti život i da izravnjamo krivu, kao što smo težili u martu i aprilu.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …