fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Uredba Vlade FBiH: Podjela paketa socijalno ugroženima trebala biti završena, a nije još ni počela

Podjela paketa pomoći u vrijednosti od po 500 KM za gotovo 17.000 socijalno ugroženih porodica u Federaciji još nije počela, potvrđeno nam je u Crvenom križu FBiH. Razlog je što im Direkcija za robne rezerve FBiH još nije dostavila pakete.

U Uredbi o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, koju je Vlada Federacije BiH donijela 7. jula, a koja je objavljena 13. jula u Službenim novinama FBiH, stoji da je Direkcija za robne rezerve FBiH dužna isporuku završiti u roku od 60 dana, od dana stupanja na snagu Uredbe.

Umjesto da bude završena, distribucija još nije ni počela.

“Spiskove smo uputili Crvenom križu”

U lancu realizacije Uredbe čeka se samo na Direkciju za robne rezerve FBiH.

– Pakete treba da dobiju korisnici stalne novčane pomoći koji su to bili u junu 2022, kao i korisnici jednokratne novčane pomoći od junuara do juna, s tim da se ne mogu duplati, paket se dobija po jednom osnovu. Mi smo spiskove tih korisnika, tako je bilo po nalogu Uredbe Vlade FBiH, uputili prema općinskom Crvenom križu i oni su zaduženi za podjelu paketa.

Riječ je o prehrambenim paketima koji će se dijeliti shodno broju članova domaćinstva. Mi smo bili dužni da uz njihova imena i prezimena napišemo i koliko članova domaćinstva ima pojedini korisnik, od jednočlane do desetočlanih domaćinstava. Šta je sadržaj paketa, da li je počela podjela, nisam upućena jer mi smo svoj dio odradili – kazala nam je Indira Hasanica-Hačimić, portparolka Centra za socijalni rad Zenica.

U Crvenom križu Zenice su nam kazali da podjela nije počela.

– Svakom Crvenom križu u FBiH su centri za socijalnu rad proslijedili spiskove, ali mi čekamo obavijest Federalnog crvenog križa, to je naša krovna kuća. Oni pregovaraju sa Direkcijom kada će biti dodjela. Valjda prvo ide brašno, a zatim drugi paketi. Dok od njih ne dobijemo informaciju, ne znamo ni kako ni šta. Mi pripremamo skladišta, sve što treba za prijem, mi samo slušamo naredbe – kazali su nam u ovoj organizaciji.

Dodaju da za područje Grada Zenice idu 592 paketa prema spiskovima koji su im dostavljeni.

Svašta piše u Uredbi

– Mi smo pripremili skladišta jer vi morate primiti toliki paket, osigurati viljuškara, a većina Crvenih križeva nema svoje skladište. Pa viljuškar, paletar, pa ljude obavijestiti po mjesnim zajednicama, neko ne može doći, pa onda morate u mjesnoj zajednici otvoriti punkt. Hajde, to se sve može u par dana, ali distribucije paketa iz Direkcije još nema.

Mi još ne znamo sadržaj paketa, bit će sortirano po broju članova domaćinstva – govore nam.

Dodaju kako ih ljudi neprestano pitaju kada će podjela paketa.

– Mi odgovor ne znamo. U Uredbi ima rok do kada je podjela trebala biti završena, ali u toj Uredbi Vlade FBiH ima svašta. I to da ako firma ima dovoljno sredstava, isplati jednokratnu novčanu pomoć od 1.080 KM radnicima do kraja godine.

Može li to firma, hoće li, ima li jadan radnik sada pravo to spomenuti i reći “možemo li dobiti” i to je dato poslodavcu na volju – kažu.

U Crvenom križu FBiH nam je rečeno da ne znaju kada će distribucija paketa pomoći početi.

Šta će sadržavati paketi

– Tačno je da podjela paketa pomoći još nije počela i da ne znamo kada će. Paketi su Direkcije za robne rezerve FBiH i kada ih oni distribuiraju nama, mi ćemo krajnjim korisnima. Ne znamo šta će sadržavati paketi – kazala nam je Indira Kriještorac, portparolka Crvenog križa Federacije.

U paketu pomoći bi se, prema našim informacija, pored brašna trebalo da nađu šećer, ulje, so, konzerve…

Na pitanja o paketima pomoći koje smo u više navrata postavljali u dopisima direktoru Direkcije za robne rezerve FBiH Tonči Bavrki, naposljetku nam je odgovoreno da informacije potražimo u Uredu za informiranje Vlade FBiH.

Pročitajte i ovo

Džemat u Hartfordu: Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca

Ramazan u Americi (5) Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca U Hartfordu, glavnom gradu Connecticuta, nalazi …