fbpx
Utorak , 7 Decembra 2021
Reumal

Izetbegović: Situacija vrlo ozbiljna, neka svako radi svoj posao

“Situacija je definitvno vrlo ozbiljna. Ja sam i sa svojim dosadašnjim istupanjima stalno govorila, nisam paničarka, nisam po prirodi posla, ali je situacija već zaista upozoravajuća, imajući ovoliko pacijenata, možemo imati ozbiljan problem zdravstvenog sistema”, kazala je za N1 direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Sada je i teža situacija u izolatoriju Podhrastovi u okviru UKCS-a. U ovom trenutku je smješteno 72 pacijenta, od kojih je jedan na respiratoru, preminuo je jedan pacijent.

Direktor Opće bolnice “dr. Abdulah Nakaš”, Ismet Gavrankapetanović, rekao je da je ova bolnica spremna da preuzme brigu za 50 zaraženih pacijenata od coronavirusa, na šta je direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović rekla da u Sarajevu nema “Vaših i Naših pacijenata” i da svako treba da radi svoj posao.

UKCS ima svoj izolatorij koji smo sami napravili, nikada nije postojao. Ima 85 mjesta, maksimalno može imati 100 mjesta. Pošto smo mi tercijalni nivo zdravstvene zaštite i mi ćemo se brinuti uvijek o pacijentima sa najtežom kliničkom slikom”, dodaje Izetbegović i nastavlja:

Opća bolnica u skladu sa izjavama koje su do sada davane, bi trebala da ima svoj izolatorij, jer oni su dali intervju da imaju 400 kreveta u aprilu još. 400 kreveta, CT dijagnostiku, laboratorij i sve ostalo, za potrebe srednje teških pacijenata, odnosno nivo bolesti kako njim pripada. Oni su Opća bolnica, kantonalna i oni su sekundarni nivo zdravstve zaštite i nemaju oni šta da preuzimaju, samo da rade svoj posao”, poručuje Izetbegović.

Ističe da ako imaju 400 kreveta, 35 do 50 mjesta za corona pacijente sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, a da će UKCS uvijek primati pacijente sa težom kliničkom slikom, te da se ne očekuje nikakva pomoć sa strane, jer, kako tvrdi, ima najbolje ljekari koji se sa tim bore

Domovi zdravlja su se popravili, smjenom direktora. Dobili smo mnogo bolju saradnju, ali bi trebali intenzivnije da rade testiranja i kontrole pacijenata koi su u kućnim uslovima, jer nisu svi corona pozitivni pacijenti za bolnicu, čak ni za sekundardni nivo. Oni koji nemaju razvijenu kliničku sliku, potrebno je da budu u samoizolaciju, a ne da budu hospitalizirani, ali je potrebno da neko stalno bude sa njima u komunikaciji u smislu psihološke i zdravstvene podrške”, kaže Izetbegović za N1.

Na pitanje, šta ukoliko se brojka od 100 pacjenata, koliko može da podnese izolatorij u Podhrastovima, poveća iznad te cifre, Izetbegović kaže kako se sa drugih odjeljenja već uzelo 15 ljekara, a da je juče još 7 medicinskih sestara iz redovnog rada, prebačeno u Podhrastove.

Na neki način je čitav teret na UKCS-u. Cijelo vrijeme se pita šta to Klinički centar radi i šta to on smišlja ? Mi smo spremni da pomažemo pacijentima uvijek, to je naš posao. Ali u ovakvoj situaciji moraće i sve zdravstvene ustanove da pripreme svoje izolatorije. Recimo naš izolatorij puni Goražde cijelo vrijeme. Teški pacijenti dolaze iz Goražda, a iz Goražda dobijemo jednostavnu obavijest, tipa, “iako mi imamo Kantonalnu bolnicu i respiratore, mi se ne možemo brinuti o takvim pacijentima, pa šaljemo sve pacijente u Sarajevo. Tako da mi ne znamo moćemo li mi danas dobiti 15 pacijenata ili 25. Oni tamo nemaju uopšte izolatorij. Nije uredu da nas opterećuju pacijentima koji imaju lakšu kliničku sliku, a koji mogu biti smješteni u njihovoj bolnici, ali moraju osposobiti izolatorij” – kaže Izetbegović.

Ona dodaje da imaju problem i sa pacijentima koji dolaze iz Zeničko-dobojskog kantona, jer su do sada imali pacijenata koji se upute u UKCS i imaju negativan nalaz, a nakon testiranja u Kliničkom pacijentu oni budu pozitivni, te je za nju to vrlo čudno.

Zdravstveni sistem u FBiH ne funkcioniše kako treba. Da funkcioniše ne bi sada ni razgovarali i ne bi me pitali danas šta se dešava. Koliko vidim ovdje Klinički centar samo radi, a drugi samo obećavaju i stalno govore da će oni nešto, pa će oni nešto, pa će im dati neko neke pare, ali ne znam da imate izvještaje recimo o pacijentu iz Opće bolnice“, kaže Izetbegović.

Pročitajte i ovo

Dušanka Majkić “ispisala” Sašu Magazinovića iz Srba

Državna poslanica Dušanka Majkić danas je na zvaničnom Twitter profilu iz srpskog naroda “ispisala” Sašu …