fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Posljedni valcer za profesora Hrustu Biščevića

Danas je na Bolji svijet preselio profesor Hruste Biščević iz Fojnice u 73. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Profesor Hruste će ostati mnogobrojnim generacijama učenika u sjećanju kao profesor fizike koji je istovremeno imao i blagi osmijeh, ali i pravednost kojom su bili obuhvaćeni svi učenici.

Piše: Harun Pašalić

Iako nisam bio njegov učenik, od djetinjstva me oduševljavala bračna harmonija profesora Hruste i njegove supruge Vahide.

Petkom i subotom, muzika uživo u hotelu „Reumal“, a prof. Hruste sa svojom suprugom Vahidom na večeri koju bi povremeno prekidali kako bi otplesali ples uz neku pjesmu ili valcer.

Uvijek je isticao ponos i diku svojom djecom, Adelom i Adisom, njihovim odgojem, ali i obrazovanjem. Posebnu sreću u život mu je unijelo rođenje unučice Ide koja je postala „dedino sve“.

U slobodnim, a posebno u penzionerskim danima je uživao u svojoj vikendici u Zimijama i u radu s pčelama i medom.

Spletom okolnosti, krajem 2019. godine, htio sam da napravim priču o prof. Hrusti, međutim tada saznajem da je obolio od teške bolesti što je našu zajedničku priču prolongiralo i, nažalost, nikada je nismo uspjeli uraditi.

Mjesec dana nakon saznanja o zdravstvenom stanju prof. Hruste, srećemo se u hotelu „Reumal“ gdje sam ga uspio fotografisati u plesu sa suprugom Vahidom.

Vjerujem da je i dalje plesao u toplini doma, ali dolazak korone i zatvaranje restorana i hotela su ih spriječili da i dalje plešu i iskazuju ljubav jedno prema drugome, a da su i drugi mogli da se osvjedoče u njihovu iskonsku povezanost i vječnu ovodunjalučku ljubav.

Molimo Uzvišenog Boga da profesoru Hrusti oprosti grijehe i uvede ga u Džennet, da nam poselami rahmetli prof. Ibru Imamovića te da se „gore na nebesima“ više „ne raspravljaju“ o tome da li je pušenje štetno ili ne.

Amin!

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE. Preselila je …