fbpx
Petak , 3 Maja 2024

Ramazan u Americi (18) U gradu Elmwood Park, država New Jersey, egzistira džemat “Bošnjačko-američki kulturni centar” (BACC)

Ramazan u Americi (18)

U gradu Elmwood Park, država New Jersey, egzistira džemat “Bošnjačko-američki kulturni centar” (BACC).

Formiran je 09. 9. 2009. godine. Broji 120 članova, dominatno iz Sandžaka. Predsjednik je agilni Fadil Feratović iz Gusinja, a imami su bili Mukrem-ef. Kamber, Šerif ef. Delić, Džemal-ef. Crnkić i Mehdija-ef. Omerović.

Trenutno su u fazi angažmana novog imama. U međuvremenu, dr. Aras Konjhodžić iz Banja Luke obavlja imamsko-hatibske dužnosti.

U mektebskoj nastavi su angažirane tri profesorice-muallime koje djecu podučavaju islamu.

Vrijedne, plemenite i darežljive džematlije su 2011. godine kupile od Masonske lože objekat na dvije etaže koji je potpuno preuređen u adekvatan džamijski prostor. Centar ima i parking prostor sa 30-ak mjesta.
Kuriozitet je da je ovaj objekt bio svojevremeno centar zloglasne rasističke organizacije Kju Kluks Klan.

Posebno treba istaći da je ovaj maleni džemat dao tri studenta na čuvenom Princeton univerzitetu i to: Meryem Konjhodžić, Aldin Kojić i Malice Feratović.

Ovogodišnjem bajram-namazu je prisustvovalo jako puno džematlija, posebno mladih.

Vjerski program je učenjem ašereta i zajedničkih tekbira otvorio Mukrem-ef. Kamber, potpredsjednik džemata. Almin Smajić iz Novog Travnika, ovogodišnji teravih-imam, dao je završne napomene, a dr. Konjhodžić je održao motivirajući predbajramski nasihat.

Mensur-ef. Pašalić, voditelj Rijasetovog Odjela za dżemat i imamet, je predvodio bajram-namaz i održao bajramsku hutbu koju su džematlije vrlo emotivno primile.

Nakon srdačnog čestitanja i darovanja djece, zijaretili smo muslimansko mezarje na kome je bilo jako mnogo muslimana iz razliĉitih dijelova svijeta, a koji su došli posjetiti svoje drage merhume.

U društvu predsjednika Feratovića obišli smo mezarje te posebno proučili Fatihu njegovoj sestri rahmetli Seniji Emini.

Čestiti domačini su priredili tradicionalni bajramski ručak kome je prisustvovao i g. Esad Krcić, urednik značajnog portala “Bošnjaci.net”, a koji čini zapažene iskorake u afirmiranju islama, bošnjaštva i države Bosne i Hercegovine kao matične zemlje Bošnjaka.

Naravno, i ovaj džemat djeluje u sistemu IZB u Sj. Americi te učestvuje u svim projektima Zajednice.

Pročitajte i ovo

Bravo djeco: Mladi pokazali kako se brine o ljepotama naše BiH

Da svijet ostaje na mladima pokazala su nam djeca iz Žepča. FOTO: Facebook Naime, sa …