fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Zbog čega RS ukida mjere kada ima pet puta više aktivnih slučajeva od FBiH?

Republika Srpska je ukinula vanredno stanje i kućnu samoizolaciju za sve koji ulaze u BiH iako i dalje ima više od 500 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom. Federacija BiH s druge strane ima manje od 100 aktivnih, ali je bila “primorana” pratiti neke aktivnosti manjeg bh. entiteta.
Treba istaći i da se u RS-u svakodnevno registruje od 10 do 20 novozaraženih, dok je u FBiH taj broj danima ispod 10, a ponekad samo 1.

Da stvari ne funkcionišu najbolje na relacijama između bh. entiteta vidjelo se na brojnim primjerima – od neizdavanja rješenja o izolaciji na granicama, načinu karantina, sporovođenju i ukidanju različitih preventivnih mjera…

Kako saznajemo, posljednje preporuke zdravstvenih radnika u FBiH su bile da se ukidanje mjera 14-dnevne kućne izolacije planira od 30. maja računajući da bi u BiH za Bajram mogle stići desetine hiljada osoba iz dijaspore. Time bi se smanjio rizik od uvoznog virusa te bi se olakšalo praćenje epidemiološke situacije što će sada biti znatno otežano.

RS primorala FBiH da ukine kućnu samoizolaciju

S obzirom da je Republika Srpska iznenada, bez konsultacija i najava sa ostatkom zemlje, ove sedmice ukinula mjeru kućne samoizolacije, nije bilo smisla ni da FBiH zadrži tu mjeru jer bi svi oni koji žele ući u zemlju koristili granične prijelaze na teritoriji RS-a da izbjegnu rješenje o kućnoj izolaciji. Koliko će porasti opasnost od širenja virusa vidjet će se u narednim danima.

Mnogi smatraju da se nadležni u RS-u više prate politiku susjedne Srbije po pitanju donošenja i ukidanja mjera tokom pandemije koronavirusa, nego epidemiološku situaciju u “svojoj avliji”. Zbog čega, malo kome je jasno.

Jasno je da je tokom pandemije najviše zakazala država BiH koja nije uradila gotovo ništa sa najvišeg nivoa vlasti, osim primanja donacija i dogovaranja kredita. Kao jedan od primjera “gluhih telefona”, kada je iz FBiH upućen zahtjev Ministarstvu civilnih poslova za formiranje Kriznog štaba na nivou BiH, iz RS-a nikada nisu predložili svoje članove tako da štab nije ni formiran.

Čak se i postupak sporovođenja mjera karantina, pa i njihovo ukidanje, različito sprovodilo u RS-u i FBiH što je izazvalo razne polemike. Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je u javnosti govorio i kako inspektori iz RS-a osobama koje žive u FBiH ne izdaju rješenja o samoizolaciji čime se povećavao rizik od prenosa virusa.

Interesantno je da su u RS-u ukinute skoro sve mjere, ali da nadležni ne dozvoljavaju nastavak Premijer lige BiH u nogometu sve do 1. jula.

Vlasti RS-a u protekla dva mjeseca često su se hvalile da su prvi u BiH donijeli mjere koje su doprinijele suzbijanju širenja koronavirusa, no hronologija dešavanja i brojevi često su pokazivali drugačije.

FBiH na vrijeme krenula sa strategijom za borbu protiv koronavirusa

Prema podacima koje su u posjedu našeg portala vidljivo je da je čak 26. januara ove godine Federalno ministarstvo zdravstva uputilo dopis Ministarstvu civilnih poslova BiH za nadzor putnika na graničnim prijelazima uz preporuku graničnim policajcima da javljaju ulaske osoba iz Kine.

Dan kasnije Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izradio je Instrukciju za zdravstvene djelatnike koja između ostalog sadrži definiciju slučaja, upravljanje sumnjivim slučajem, te principe strategije prevencije i kontrole infekcije u bolničkim kapacitetima sa pacijentom sumnjivim na novi koronavirus. Navedena Instrukcija je putem FMZ dostavljena kliničkim centrima u FBiH, te je zatraženo da hitno poduzmu potrebne aktivnosti za pripremu primanja eventualnih pacijenata sa sumnjom na bolest izazvanu koronavirusom. Navedena instrukcija je putem Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH poslana svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo 29. 01. 2020. godine, a putem ovog ministarstva i svim kantonalnim ministarstvim zdravstva.

Federalni nivo je prvi predložio smanjenje broja graničnih prijelaza, a zatim i zatvaranje granica, mjesec prije nego su zatvorene. Prije toga pod nadzor je stavljena kineska firma koja radi u BiH jer su njeni uposlenici boravili u Kini na proslavi nove godine.

Interesantan je podatak da je ministar zdravstva Vjekoslav Mandić rješenjem od 29.1.2020. godine imenovao Koordinaciono tijelo Federalnog ministarstva zdravstva za praćenje pojave novog koronavirusa, te je isti dan to putem dopisa preporučeno i kantonalnim ministarstvima zdravstva. Također, predloženo je kantonalnim ministarstvima zdravstva da se odmah pristupi analizi stanja zaštitne, kao i druge medicinske opreme, strategije prevencije i kontrole infekcije u bolničkim uvjetima, te u skladu s tim pristupi hitnoj nabavci iste.

Dan kasnije je održan sastanak Stručnog savjetodavnog tijela za zarazne bolesti kao i direktora Zavoda za javno zdravstvo u FBiH, a istog dana u poslijepodnevnim satima Svjetska zdravstvena organizacija je koronavirus proglasila javnozdravstvenim vanrednim stanjem od međunarodnog značaja. Sutradan je u FBiH formiran Krizni štab.

“Mi smo imali strategiju priprema i borbe 27. januara, kada niko u BiH nije razmišljao o koronavirusu”, kazao nam je sagovornik iz Ministarstva zdravstva FBiH.

No, nakon više od dva mjeseca straha od zaraze i života tokom pandemije građanima BiH ne preostaje ništa drugo osim da nastave držati socijalnu distancu, nositi zaštitne maske i redovno voditi računa o ličnoj higijeni. Ukoliko ne bude toga, niti jedna (ne)koordinisana mjera nadležnih u BiH neće pomoći.

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …