fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Oprez: Upozorenje za moguće izlijevanje rijeka u BiH!

U Bosni i Hercegovini u petak preovladava pretežno oblačno vrijeme, a više padavina se očekuje tokom noći na subotu, a što će dovesti do blagog porasta vodostaja i na pojedinim područjima izlijevanja rijeka iz korita.

U subotu se očekuje oblačno vrijeme s kišom. U večernjim satima na vrhovima planina je moguć slab snijeg. Očekivana količina padavina u većem dijelu zemlje između 15 i 30, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom. Jutarnja temperatura od sedam do 12, na jugu do 14, a dnevna od osam do 13, na jugu do 16 stepeni.

U nedjelju u Bosni oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. U Hercegovini jutro oblačno, uz postepeno razvedravanje tokom dana. Jutarnja temperatura od četiri do devet, na jugu do 13, a dnevna od sedam do 12, u Hercegovini od 14 do 18 stepeni.

Upozorenje o blagom porastu vodostaja

Nadležne agencije su se također oglasile i zbog postojanja mogućnosti da na određenim područjima dođe do izlijevanja rijeka iz korita. Naime, na većini hidroloških stanica prognozira se blagi porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH. Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u ovom periodu su na području gornjeg toka rijeke Vrbas i gornjeg toka rijeke Lašve, saopštili su danas iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Iz ove agencije su sugerisali nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara je preporučen pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjenja i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …