fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

FOJNICA ima najviše turističkih noćenja po glavi stanovnika u BiH: Ipak, zapostavljeni od Turističke zajednice SBK

I ove godine hotel “Reumal” nastavlja sa tendencijom rasta noćenja turista.

Prema nezvaničnim podacima, “Reumal” ove godine će imati blizu 180 hiljada noćenja.

Uzevši u obzir i druge fojničke hotele, motele i druge smještajne kapacitete, broj noćenja se “penje” na 200 hiljada u 2019. godini.

Ove brojke, Fojnicu smještaju u top 5 turističkih gradova u Bosni i Hercegovini, a kada je u pitanju broj noćenja turista po glavi stanovnika, Fojnica predstavlja turistički grad broj 1 u državi.

Ovi podaci otvaraju “Pandorinu kutiju” kojom se svi moramo zapitati i odgovore tražiti zašto Fojnica nema ni svoju opštinsku Turističku zajednicu.

Naime, opštinske Turističke zajednice su u nadležnosti kantonalne Turističke zajednice SBK i otvorene su u gradovima koji gravitiraju Travniku.

U Turističkoj zajednici SBK su zaposlene tri osobe, naravno, nijedna od tih osoba nije iz Fojnice, iako Fojnica na nivou kantona ostvaruje oko 80% noćenja turista.

Zašto je ovo bitno?

Turistička zajednica SBK je prva stanica u koju dolaze brojni poticaji za turizam ili programi vezani za turizam.

Tako se dolazi, namjerno ili ne, do opravdanog ili neopravdanog forsiranja određenih gradova nauštrb Fojnice koja je nosilac turizma ovog kantona.

Postavlja se pitanje i zašto bi se plaćale takse ako od takve Turističke zajednice nemamo nikakve koristi, odnosno imamo samo štetu jer parazitiraju na radu fojničkih radnika u turizmu.

Ovim tekstom smo samo “zagrebali” površinu, a u narednom periodu ćemo imati seriju tekstova o fojničkom turizmu i maćehinskom odnosu spram Fojnice od strane Turističke zajednice SBK.

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …