fbpx
Nedjelja , 25 Septembra 2022

Fojnički policajac Zoran Miletić: Iza policijske unforme krije se majstor žičanih instrumenata

Zoran Miletić (52), uposlenik MUP-a SBK na službi u Fojnici, postao je za kratko vrijeme vrstan majstor za izradu muzičkih žičanih instrumenata, kao i za gradnju unutrašnjih i vanjskih kamina. Kad nije na službi, društvo mu je najčešće bisernica ili prim, izrađuje ih,  a na njima svira.

Miletić je prije pet-šest godina počeo da izrađuje muzičke žičane instrumente. Kaže da je još od djetinjstva volio te muzičke instrumente, a sada dobro svira na njima. Prema riječima profesionalaca, odlično ih izrađuje.

– Došao sam jednom prilikom kod jednog šumara koji mi je prvi dao neke nacrte i upute kako se izrađuju ti instrumenti. Počeo sam da to radim i ispalo je dobro. Zahtjevno jeste, mora biti savršena preciznost i bez greške. Isključivo hobi su mi bisernice, odnosno prim, to je naša tradicija i kultura od davnina – kaže Miletić.

  • Majstor žičanih instrumenata - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baMajstor žičanih instrumenataFOTO: H. ČUKLE

Izrađuje ih od drveta voćki: kruške, jabuke, trešnje, oraha, šljive, a najbolje je, kako kaže, od javora rebran.

– Odozgo stavim tanju dasku od smrče. Što je više godova, to je bolji zvuk. Sve radim ručno i, da bih jedan izradio, treba mi od 10 do 15 dana. Moji instrumenti su odneseni u nekoliko zemalja Evrope i širom BiH. Muzičari profesionalci su oduševljeni mojih izradama. Nekad i poklonim instrument. Evo, prije nekoliko dana sam poklonio jedan prim mladom fra Juri Šekeriji, fratru u našem Franjevačkom samostanu u Fojnici. Voli čovjek da se uči to svirati – rekao je Miletić.

Miletić dodaje da terzijan kojim se udara po žicama, izrađuje od goveđeg roga, a konjiće ili kobilice na bisernici ili primu izrađuje od goveđe kosti.

Krajem marta, jedna američka organizacija organizira Dane muzeja u BiH, a jedan od njih je i Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici, gdje je gvardijan fra Mirko Majdandžić pozvao Miletića da djeci, njih više od 150 iz cijele BiH, prezentira kako se izrađuje ovaj muzički instrument.

– Nažalost, mladih je sve manje, odoše vani, a volio bih da mladi zavole ove muzičke instrumente pa kad bi neko od njih želio da svira, a slabog je imovnog stanja, spreman bi bio i da nekome od mladih i poklonim – kaže Miletić.

Avaz.ba

Pročitajte i ovo

Uviđaj i dalje u toku: Žena i dijete poginuli u saobraćajnoj nesreći kod Mostara

I dalje nema zvaničnih informacija o saobraćajnoj nesreći koja se večeras desila na cesti M-17 …