fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Srednjobosanski kanton: Na besplatnoj listi 634 lijeka, a mi plaćamo one koje doktori propišu (Lista lijekova)

O temama kao što je “Esencijalna lista lijekova” u BiH ne piše gotovo nitko a mi smo došli u posjed liste lijekova koji se mogu izdavati i propisivati na teret sredstava Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK.

Da pojasnimo, to su lijekovi koje vam doktori mogu propisati i sa takvim propisanim receptom, poznat kao bijeli recept, odete u Apoteku te dobijete isti lijek besplatno. Primjerice, ako vas muči dijareja odnosno proljev, doktor će vam propisati Enterofuryl STOP koji nije na esencijalnoj listi besplatnih lijekova dok se na besplatnoj listi lijekova nalazi isti lijek, istog proizvođača sa istim učinkom ali pod nazivom Enterofuryl, koji bez bijelog, esencijalnog, recepta košta 5,60 KM.

Takvih je primjera mnogo gdje nas pljačkaju, a kao osiguranici Zavoda za za zdravstveno osiguranje plaćajući markice, imamo pravo na to.

Ono što je također zanimljivo da se na listi besplatnih lijekova nalaze većinom jeftiniji lijekovi dok je najskuplji lijek 74 KM.

Da biste imali pravo na lijekove sa esencijalne liste (besplatne lijekove) morate imati uplaćenu markicu koja iznosi 30 KM po osobi i kao pacijent imate pravo doktora pitati da vam da traženi lijek na bijeli recept kako biste ga dobili besplatno u apoteci.

Ono što mnogi ne znaju kada su u pitanju markice (premije osiguranja) da je veliki broj osoba oslobođen plaćanja, ali o tome ćemo sljedeći put.

U nastavku vam donosimo veliku listu besplatnih lijekova, njih 634, i njihove medicinske indikacije, ime proizvođača, kao i cijene kada se plaćaju bez bijelog recepta u apoteci, dakle esencijalna lista vrijedi za cijeli Srednjobosanski kanton i bilo bi dobro da podijelite ovaj članak kako bi što više ljudi znalo da imaju pravo na besplatne lijekove.

Cijeli dokument sa spiskom svih besplatnih lijekova možete skinuti klikom na Konacnalista.

Bugojno-danas.info

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …