fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Mostovi na Šćoni: Od brane na Ribnjaku do ušća u Dragaču, Šćona je premošćena sa 18 mostova

Brana na Ribnjaku je napravljena davne ‘60 i neke s ciljem da bude zadnja crta odbrane od potencijalnih poplava i bujica koje su ranije znale zadesiti Fojnicu.

Ono što je interesantno, jeste da je rijeka Šćona, koja protiče kroz branu, rijeka ponornica. Nekih 4 stotine metara prije brane, rijeka Šćona ponire i ponovo izvire poslije brane, svega 3-4 metra poslije.

Rijeka Šćona je u svom kratkom toku od brane na Ribnjaku do ušća u Dragaču premošćena sa čak 18 mostova.

Četiri mosta je izgradila opština Fojnica (Pazarnički, Čajlića ćuprija, “Most na Ciganima” i Santrač), a ostale su napravili vrijedni mještani koji su mostovima obezbijedili adekvatan pristup svojim kućama i uljepšali razglednicu Fojnice.

Pazarnički most (Ulica u kojoj se nalazi se zove Pazarnice, nekada je tu bilo središte fojničkog pazarnog dana)
Ćajlića ćuprija (Ime dobio po porodici Ćajlić koja je nekada živjela u Fojnici u blizini mosta)
Most “Na ciganima”

Također, opština je napravila i most u narodu poznat pod nazivom “Na ciganima” jer su na tom području živjeli pripadnici romske populacije.

Most Santrač prije renoviranja (Riječ Santrač je turskog porijekla i znači riječ šah, ne zna se zbog čega je ovaj most dobio ovo ime) 

Inače, korito rijeke Šćone je gotovo kompletno uređeno pa šetnjom uz Šćonu možemo uživati u njenom žuboru, malim slapovima te patkama i guskama koje su nezaobilazan dekor.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …