fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

FANTASTIČNA PRIČA IZ PLOČARA: Kako je prijateljska kahva riješila dugogodišnji problem mjesne džamije

Sastala se raja na jednoj nedjeljnoj kahvi i onako u moru raznih tema iz domena njihovog posla oko struje, grijanja , klima uređaja, dođu na temu da možda svoje znanje i umijeće iskoriste i u slobodno vrijeme pomognu zajednici gdje bi to koristilo najviše.

Tako jedan od njih, Amel Selimović, znajući za probleme sa rasvjetom na našoj džamiji u Pločarima, predloži da poprave rasvjetu na munari… pristadoše bez pogovora svi do jednog.

Kada su već sljedeći dan sa predsjednicima mjesne zajednice i predsjednikom džematskog odbora obišli džamiju i pregledali instalaciju na munari, shvatili su da popravak ne dolazi u obzir jer je instalacija zastarjela, već dosta oštećena i da je potrebno potpuno izmijeniti instalaciju i rasvjetu na munari „od temelja do krova“.

To Amela nije pokolebalo te on predloži da obezbijedi kompletan nov sistem opreme za LED rasvjetu sa razvodnim ormarima, kablove i ostale komponente i da to zajedničkim snagama montiraju prije Kurban-bajrama.

Danas, 28.07.2019., na džamiji u Pločarima se postavlja nova rasvjeta na munari u narodu zvani „kandilji“.

Sa osmijehom mala grupa prijatelja velikog srca svoje slobodno vrijeme koriste da nama svima uljepša ionako već lijepu munaru naše džamije i da nam pokaže da dobra djela i veliko prijateljstvo nemaju cijenu.

Na čelu sa Amelom, na ugradnji instalacije rade dva naša mlada privrednika i vlasnika firme „Frigomont“ Senad Rahmanović sa Rudnika i Admir Babić iz Gomionice te dva zaposlenika firme „Frigosistem“, Kenan Mostarlić i Adis Emšo iz Duhri.

Pitali smo predsjednika džematskog odbora Pločari Harisa Mukaču koga smo zatekli u džamiji sa majstorima za komentar u vezi radova:

– Prije svega želio bih se zahvaliti Amelu i njegovim prijateljima na ovakvom jednom projektu koji su obezbijedili za našu džamiju. Ne tako davno vanjski dio munare je renoviran i kao što možete vidjeti munara izgleda prelijepo. Ono što se u tom momentu nije moglo popraviti upravo je ova rasvjeta na munari. Konstantno smo imali problema sa instalacijom i skoro većina sijalica više ne radi tako da smo bili prinuđeni da na sve načine održimo u funkciji ovo malo sijalica koje su preostale te koliko toliko održimo našu tradiciju „kandilja“ ovdje u našem džematu. Evo danas ako Bog da te brige više nećemo imati jer ovi momci mijenjaju kompletnu instalaciju tako da ćemo večeras sa akšam namazom imati munaru u punom njenom sjaju kako dolikuje jednom ovakvom objektu.

Na licu mjesta smo zatekli i predsjednika mjesne zajednice Pločari Halida Ahmetka u pripremi ručka za radnike te smo i od njega tražili komentar:

– Obzirom da sam u prethodnom mandatu obavljao funkciju predsjednika džematskog odbora jasno mi je koliko Harisu i svima nama znači ovakav jedan projekat. Kako finansijski nismo mogli adekvatno odgovoriti na ovu vrstu problema bilo je neophodno, kako je i Haris naglasio, održavati sistem koliko je moguće ispravnim. Zamislite vi jednu ovakvu munaru bez kandilja??? – pita Halid.

 

„Gledajući sa sigurnosnog aspekta, ogroman rizik nam je predstavljala ovako loša instalacija na munari. Hvala dragom Bogu pa kod nas i oko nas (Gomionica, Rudnik, Duhri) imamo ovakve omladince koji se ne libe pomoći mjesnoj i islamskoj zajednici , da im dragi Allah dž.š. upiše dobro djelo i podari svaki hajr kako na ovom tako i na budućem svijetu“ – dodaje Halid.

Tu smo zatekli i pojedine mještane koji su radnicima iznijeli kahvu, kolače i ponudili svoju pomoć.

Pročitajte i ovo

Kiša iznenadila posjetioce Zelene pijace u Fojnici: Prodavci zadovoljni interesovanjem, ali se žale na zimske mjesece

Kiša je iznenadila posjetioce Zelene pijace u Fojnici danas, raspršujući gužvu koja obično vlada među …