fbpx
Subota , 30 Septembra 2023

FOTO: 80 momaka i djevojaka iz Norveške posjetili Fojnicu

U Fojnici je jučer boravilo 80 momaka i djevojaka iz Norveške.

Naime, to su djeca naših bh. emigranata koji su u potrazi za sigurnijim životom napustili BiH i nastanili se u ovoj sjevernoevropskoj državi.

Ipak, nisu zaboravili zemlju svoga porijekla te ova divna omladina, predvođena svojim efendijama, Edinom Mezitom, Dervišom Varešlijom, Osmanom Mehmedovićem i glavnim imamom Senaid ef. Kobilicom, obilaze historijski bitne bh. gradove, lokacije, ustanove…

Tako su jučer posjetili i našu Fojnicu gdje su posjetili Franjevački samostan i muzej gdje su bili oduševljeni Fojničkim grbovnikom te Ahdnamom kao i drugim eksponatima.

Poslije posjete muzeju, u retoranu Kamin na Banji je organizovan ručak gdje su se u kratkim crtama upoznali i sa historijom islama i muslimana na fojničkim prostorima.

Također, i fojnički načelnik, Sabahudin Klisura, je došao da ih pozdravi te im se zahvalio na dolasku i iskazao nadu da će, ponovo, doći u Fojnicu jer fojničke prirodne ljepote mogu mnogo toga pružiti svakome pojedincu.

U nastavku pogledajte fotografije…

Pročitajte i ovo

Fojničanka Almedina Bureković – nova magistrica mašinstva

Nastavljamo sa predstavljanjem mladih i uspješnih Fojničana koji konstando dokazuju svoj intelektulni potencijal u obrazovanju …