fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Fojnički srednjoškolci napravili izložbu “U susret proljeću”

Prvi dan proljeća prvi su pozdravili od naših učenika, članovi grupe “Kreativni mladi”, i to izložbom ikebana u holu škole pod nazivom “U susret proljeću”.

Unatoč službenom datumu početka proljeća, 21. marta, koji je upisan u kalendare i u školske udžbenike, ovogodišnje doba u stvarnosti počelo je dan ranije, 20. marta u 22 sata i 58 minuta za stanovnike na sjevernoj Zemljinoj polulopti i trajaće do 21. juna. Istovremeno za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje jesen.

Datumi početka godišnjih doba variraju iz godine u godinu zbog nesavršenosti kalendara i eliptičnosti Zemljine orbite oko Sunca, objašnjavaju naučnici. U svakom slučaju, proljeće počinje ravnodnevnicom ili ekvinocijem, pojavom u astronomiji kada Zemljina os nije nagnuta ni od ni prema Suncu, a središte Sunca nalazi se u ravnini Zemljinog ekvatora. Sunce na svom prividnom gibanju po ekliptici prolazi kroz proljetnu tačku u trenutku proljetne ravnodnevice i jesensku tačku u trenutku jesenske ravnodnevice. Ravnodnevnica predstavlja dan koji simbolizuje buđenje prirode i života.

Dana 19.03.2019. održana je radionica uz mentorstvo pedagogice Indire Pašalić i prof. Nele Mušanović na kojoj su članovi grupe “Kreativni mladi” uživali u miješanju boja, sjeckanju i lijepljenju papira. Kroz zabavu, novo iskustvo, kreativni izražaj na zabavan, nov i jeftin način umjetničkog izražavanja učenici su ostvarili lijepe i maštovite, simbolične kreacije od papira – ikebane.

Ikebana je japanska umjetnost cvjetnih aranžmana zasnovanih na pravilima linija, ritma i boja. Riječ ikebana je nastala od japanskih riječi ikeru – što znači održavati živim, aranžirati cvijeće i hana – što znači cvijet.

Prava ikebana uveliko se razlikuje od običnog aranžmana. Osnovna je razlika između aranžmana i ikebane u duhovnoj pozadini iz koje proizlazi slaganje cvijeća i koja aranžmanu daje pravi izraz. Ikebana je sastavni dio duhovnog života Japanaca. Ta se umjetnost slaganja cvijeća uči u školi. Prilikom ispita uvijek je u središtu pažnje duhovni odnos prema ikebani, a zatim osnovna pravila i vještine.

smsfojnica.com

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …