Bolnica traži novo, sivo metalizirano putničko motorno vozilo, oblika karoserije limuzina, a od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba da posjeduje tvornički ugrađen radio uređaj sa ekranom osjetljivim na dodir, osam zvučnika, upozoravajući signal za ispuhane gume, kao i sistem za održavanje vozila u voznoj traci i sistem za radarsko skeniranje prostora ispred vozila.

Direktor bolnice Emir Abdulović kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je nabavka dio poslovne politike ustanove i plana javnih nabavki za ovu godinu, što je stalna i redovna obnova voznog parka novim vozilima zbog onih koja su u takvom stanju da zahtijevaju često servisiranje.

On objašnjava da bolnica zbog takve politike nema troškova održavanja vozila.

– Budući da raspolažemo malim brojem vozila ne možemo sebi priuštiti luksuz da čekamo popravke vozila koje ćemo putem licitacije prodati. Bolnica smo koja to svojim domaćinskim poslovanjem može bez problema provoditi – kaže on i dodaje kako “u prilog ovome govori da smo u posljednjih nekoliko godina nabavili dva nova savremena sanitetska vozila od ukupno pet vozila kojima raspolažemo”.

On je objasnio da se u ovoj bolnici liječe pacijenti oboljeli od koronavirusa, a da njihov broj varira u posljednjih desetak dana, ali je bolnica gotovo potpuno popunjena. Dodaje da raspolažu sa potpuno dovoljnim sredstvima, lijekovima, hranom, opremom, zaštitnih materijalom i svime drugim potrebnim za liječenje ovih bolesnika.

– Ovo je jedna od redovnih planiranih nabavki, a sve druge koje su potrebne obavljaju se kontinuirano. U bolnici se sve nabavke obavljaju kontinuirano u skladu sa zakonom o javnim nabavkama kao što je i ova – kazao je on.

Abdulović je naglasio da je briga o pacijentima neupitna, te da im pružaju maksimalnu medicinsku uslugu, kao i da planiraju nove aktivnosti, kao što je ostvaranje novog CT kabineta koji je bolnica nabavila i čekaju instaliranje, ali i gradnja prijemnog bloka za onkološki odjel.

Mihajlo Sokanović koji je zadužen za javne nabavke u bolnici, kaže kako posjeduju staro terensko vozilo koje sve češće ide na servis i kako je to razlog kupovine novog vozila.

– Naša bolnica se nalazi na malo nezgodnom terenu, na velikoj uzbrdici, zimi je jako problematično popeti se uz tu uzbrdicu, pa nam zato treba jako vozilo koje ima kvalitetan pogon, koji nas neće ostaviti na cjedilu – rekao je Sokanović.

On je istakao ova ustanova posjeduje tri sanitetska vozila, od koja su dva novija, a da se putničko vozilo koristi za vožnju direktora i medicinskog osoblja za putovanja u druga mjesta i za sitne nabavke koje dobavljači ne dostavljaju na adresu.

Prema zvaničnim podacima portala javnih nabavki bolnica je 2017. i 2019. godine kupovala sanitetska vozila za 88.000 odnosno 58.000 KM. Terensko vozilo je 2015. godine plaćeno 28.000 KM ali je 2017. godine nabavljeno još jedno putničko vozilo za 35.000 KM.

Prema podacima Baze službenih automobila, institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih kompanija.